Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Julia Schuler İstanbul’da farklı coğrafyaların ezgileriyle sahne aldı

Julia Schuler İstanbul’da farklı coğrafyaların ezgileriyle sahne aldı

Klasik gitar virtüözü Julia Schuler, İstanbul’daki ilk konserinde Ricardo Moyano ile birlikte Anadolu, Akdeniz ve Latin Amerika ezgilerini yorumladı. AKM’de gerçekleşen konser müzikseverlerden tam not aldı.

MUHABİR: Sibel Çınar

Dünya çapında tanınan genç gitar virtüözü Julia Schuler, İstanbul’daki ilk konserinde dinleyicilere farklı kültürlerden derlenen özel bir repertuar sundu. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu’nda gerçekleşen konserde, Arjantinli gitarist Ricardo Moyano da konuk sanatçı olarak sahneye çıktı.

Konser öncesi açıklamalarda bulunan Schuler, İstanbul’a ilk kez geldiğini ve şehri keşfetmek için burada biraz daha kalmayı planladığını söyledi. Türk müziğine olan ilgisini de dile getiren Schuler, Türkçe eserleri seslendirmenin kendisi için özel bir deneyim olduğunu belirterek, “Türkçe grameri zor ama öğrenmeye çalışıyorum” dedi.

Anadolu’dan Latin Amerika’ya uzanan bir repertuar

Konserde Julia Schuler, klasik gitarla sadece Batı müziğini değil, Anadolu’dan Latin Amerika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın ezgilerini yorumladı. Programda Aşık Veysel’in “Kara Toprak” ve “Uzun İnce Bir Yoldayım”, Ali Ekber Çiçek’in “Haydar Haydar”, “Bir Gönüle Aşk Girince”, “Drama Köprüsü” ve “Üsküdar’a Gider İken” gibi eserlerinin yanı sıra Brezilya ve Akdeniz müziklerinden parçalar da yer aldı.

Ricardo Moyano'nun gitar için düzenlediği “Uzun İnce Bir Yoldayım” eseri, Schuler’in hem çalıp hem söylediği anlarla öne çıktı. Moyano, Schuler için “İnanılmaz yetenekli bir müzisyen ve çok iyi bir insan” ifadelerini kullanarak, birlikte müzik yapmanın kendisi için özel bir anlam taşıdığını belirtti.

Müziğe duygusal bağla yaklaşıyor

Schuler, seçtiği eserlerin duygusal bir derinlik taşıdığına dikkat çekerek, “Aşk, barış ya da insanları birbirine bağlayan duygular... Bu temalar benim için çok önemli. Repertuarımı da bu hissiyatla oluşturuyorum” dedi. Küçük yaşta babasının gitar çalmasından ilham alarak müziğe başladığını anlatan Schuler, o günden bu yana gitarı hiç bırakmadığını vurguladı.

İstanbul konseri sosyal medyadan da ilgi gördü

Sanatçı, daha önce Ankara’da verdiği konser sonrasında sosyal medya üzerinden kendisini takip eden dinleyicilerin İstanbul’daki konsere özel olarak geldiğini ve bu ilgiden çok etkilendiğini de paylaştı.

Schuler’in AKM’deki performansı, klasik gitarın evrensel dilini farklı kültürlerin melodileriyle birleştirerek dinleyicilere sıra dışı bir müzik yolculuğu yaşattı. Konser sonunda uzun süre alkışlanan Schuler ve Moyano, İstanbul’daki izleyicilerle güçlü bir bağ kurarak sahneden ayrıldı.