Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen "Keçeleme Tekniği ile Küpe Yapımı" etkinliği, katılımcılara hem eğlenceli hem de öğretici bir deneyim sundu. Etkinlikte katılımcılar, keçe yünlerini iğneleme yöntemiyle şekillendirmek suretiyle kendi küpelerini yaptılar.
Atölye çalışmasında yaratıcı sürecin keyfi
Usta öğretici Müjgân Hellaç’ın rehberliğinde gerçekleşen çalışmada, katılımcılar önce keçe yünlerini iğneyle sıkıştırarak şekil vermeye başladı. Ardından, elleriyle yuvarlak şekiller oluşturan katılımcılar, hazırladıkları parçaları küpe aparatlarıyla birleştirerek kendi takılarını tasarladı. Çalışma yaklaşık 1 saat sürdü ve bu süre zarfında katılımcılar yaratıcı süreçte büyük bir keyif aldılar.
Müjgân Hellaç’tan bilgiler
Müjgân Hellaç, bu etkinliğin önemine değinerek, "Kültür Yolu Festivali kapsamında keçe iğneleme tekniğiyle küpe yapımı eğitimi vermekteyiz. Katılımcılarımız keçe yünlerini iğneleyerek daireler oluşturuyor ve küpe aparatları ile tamamlıyorlar" dedi. Ayrıca, Hellaç, keçe ile yapılabilecek diğer ürünler hakkında bilgi vererek, dekoratif eşyaların yanı sıra çeşitli takı ve giyim ürünlerinin de bu teknikle üretilebileceğini belirtti.
Etkinliğe katılan 13 yaşındaki Esila Yılmaz ise, "Kendi yaptığım küpeleri kulaklarıma takmak benim için çok gurur verici" diyerek deneyiminden duyduğu mutluluğu paylaştı. Yılmaz, iğne batmasının da eğlencenin bir parçası olduğunu ifade etti.
Böylesi etkinlikler, geleneksel sanatların yaşatılmasında ve yeni nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynuyor.

TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ KAPSAMINDA ERZURUM OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ’NDE DÜZENLENEN "KEÇELEME TEKNİĞİ İLE KÜPE YAPIMI" ETKİNLİĞİNDE KATILIMCILAR, KEÇE YÜNLERİNİ İĞNELEME YÖNTEMİYLE ŞEKİLLENDİREREK KENDİ KÜPELERİNİ YAPTI.