Açık hava müzesi niteliğindeki tarihi Mardin, son yıllarda film, dizi, belgesel ve reklam projelerinin en çok tercih edilen çekim merkezlerinden biri haline geldi. Farklı medeniyetlerden izler taşıyan mimarisi ve mistik atmosferiyle yönetmenlerin ilgisini çeken şehir, 2025 yılında da rekor düzeyde başvuru aldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl 13 sinema filmi ve dizi, 9’u yabancı olmak üzere toplam 70 yapım, çekim izni için Mardin’i tercih etti. Yerli yapımcılar; film, dizi, belgesel, reklam ve klip projelerinde Mardin’in sokaklarını doğal set olarak kullanmaya devam ederken, yurt dışından da film, belgesel ve televizyon programları için başvurular geldi.
“Mardin bir dizi seti haline döndü”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, şehrin otantik dokusu ve huzurlu atmosferinin yapımcılar için büyük çekim gücü oluşturduğunu söyledi:
“Mardin tüm turizm kategorilerinde 2025’te rekor kırıyor. Mimarisi, ışığı, dar sokakları ve mistik havasıyla adeta doğal bir film platosu. Ulusal ve küresel yapımların tercihi haline gelmiş durumda.”
Gök, Mardin’de çekilen film ve dizilerin şehrin turizmine doğrudan katkı sunduğunu, özellikle uluslararası platformlarda yayımlanan içeriklerin Mardin’i dünyaya tanıttığını belirtti.
Savur’da ‘Damat Mektebi’, Artuklu’da ‘Zerhun’ seti
Savur’un Serenli Mahallesi’nde çekimleri süren “Damat Mektebi” filmi; Sermiyan Midyat, Füsun Demirel, Algı Eke ve Cezmi Baskın gibi güçlü bir kadroyu ağırlıyor. Yapımcı Büşra Kuş, Mardin’in sıcaklığı ve misafirperverliğinin sette işlerini kolaylaştırdığını vurguladı:
“Tarihi dokusu, ışığı ve insanların ilgisi çekimlere büyük değer katıyor.”
Artuklu ve Yeşilli ilçelerine bağlı Bülbül Mahallesi’nde çekilen “Zerhun” dizisi ise Mardin kültürünü uluslararası izleyiciye taşımayı hedefliyor. Dizinin yapımcısı Serdar Sarıtop, Mardin’in görsel güzelliğinin dünyada sayılı şehirlerle yarıştığını belirtti.
Başrol oyuncularından Cansu Kanlıkaya, Mardin’in mistik havasının diziye büyük katkı sunduğunu aktarırken, oyuncu Burak Sarımola ise Mardin’in çok kültürlü yapısının dünyaya anlatılması gerektiğini ifade etti.