Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Nevşehir Kültür Yolu Festivali'nde Kapadokya efsaneleri ve halk kültürü anlatıldı

Nevşehir Kültür Yolu Festivali'nde Kapadokya efsaneleri ve halk kültürü anlatıldı

Nevşehir Kültür Yolu Festivali altıncı gününde söyleşi, sergi ve atölye etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Kapadokya'nın sözlü kültürü ve kutsal emanetler ziyaretçilerle buluştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Nevşehir Kültür Yolu Festivali, altıncı gününde söyleşi, sergi, yetişkin ve çocuk atölyelerini kültür ve sanatseverlerle buluşturdu. Katılımcılar, kentin efsanelerini ve sözlü halk kültürünü “Büyülü Coğrafya, Özgün Öyküler” söyleşisiyle keşfederken, Giyilebilir Sanat Atölyesi ile tasarım ve el sanatlarıyla yaratıcılıklarını geliştirdi. “Osmanlı’nın Mukaddes Emanetleri” sergisi ise kutsal emanetlerden oluşan seçkin koleksiyonuyla Güray Müze’de ziyaretçilere sunuldu.

Festivalin altıncı gününde Gülşehir Karavezir İlçe Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen “Büyülü Coğrafya, Özgün Öyküler” söyleşisinde katılımcılar, Kapadokya’nın geçmişten günümüze uzanan zengin anlatı dünyasına yolculuk yaptı. İsrafil Baran’ın katılımıyla düzenlenen programda bölgenin efsaneleri, sözlü halk kültürü, mitolojik anlatıları ve kuşaktan kuğa aktarılan tarihi öyküleri ele alındı.

Kapadokya Atölyelerinde Geleneksel Sanat Deneyimi

Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen Giyilebilir Sanat Atölyesi’nde katılımcılar, tasarım ve el sanatlarının buluştuğu bir deneyim yaşadı. Zeliha Saçlı eğitmenliğinde düzenlenen atölyede; tekstil, keçe, deri, seramik ve metal el sanatları tekniklerinden ilham alarak özgün çalışmalar ortaya çıkarıldı. Çocuklar için düzenlenen ayrı bir oturumda ise minik katılımcılar farklı malzemelerle el becerilerini geliştirme şansı buldu.

Türkiye Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye genelinde 16 şehirde yıl geneline yayarak düzenlediği dev bir organizasyon olma niteliği taşıyor. Nevşehir ayağının ardından festival rotası Erzurum, Çanakkale ve Gaziantep gibi farklı şehirlerde sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Güray Müze'de düzenlenen "Osmanlı'nın Mukaddes Emanetleri" sergisi de festival boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor. İstanbul Türbeler Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri koleksiyonlarından eserlerin yer aldığı sergi, Nevşehirliler ve kenti ziyaret eden misafirlerden yoğun ilgi görüyor. Toplam dokuz gün sürecek olan festival, konser, söyleşi ve sergi programlarıyla devam edecek.