Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, bu yıl 31’inci kez kültür ve sanatın merkezi olmaya hazırlanıyor. 15-22 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan Saraybosna Film Festivali (SFF), "Saraybosna’nın Kalbi" ödülü için dört farklı kategoride toplam 50 filmi ağırlayacak.
Festival Direktörü Jovan Marjanovic’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısında, yarışma programı kamuoyuyla paylaşıldı. Festival yetkilileri Asja Krsmanovic ve Elma Tataragic’in de katıldığı toplantıda; yarışacak filmlerin 15’inin dünya, 6’sının uluslararası, 28’inin bölgesel ve 2’sinin ise Bosna Hersek prömiyerleri olacağı açıklandı.
Türk filmleri SFF sahnesinde
Festivalin "En İyi Kısa Film" kategorisinde yönetmenliğini Rabia Özmen’in üstlendiği Türk yapımı “Prosedür” adlı film yarışacak. Dünya prömiyerini festivalde yapacak olan bu kısa film, aynı zamanda Avrupa Film Akademisi Ödülü’ne de aday gösterildi.
Bunun yanı sıra, "En İyi Öğrenci Filmi" kategorisinde de bir Türk yapımı yer alıyor. Genç yönetmen Asya Günen imzalı “Sırtüstü” filmi, festivalin bu yılki dikkat çeken öğrenci işleri arasında gösteriliyor.
Sorrentino’ya onur ödülü
SFF’nin en prestijli ödüllerinden biri olan “Saraybosna’nın Kalbi” Onur Ödülü, bu yıl dünyaca ünlü İtalyan yönetmen Paolo Sorrentino’ya takdim edilecek. Geçmiş yıllarda Morgan Freeman, Angelina Jolie, Robert De Niro ve Nuri Bilge Ceylan gibi dev isimlere verilen bu ödül, festivalin uluslararası saygınlığını pekiştiren bir gelenek hâline geldi.
Bir barış ve sanat geleneği
1990’lı yıllarda Bosna’daki savaşın yaralarını sarmak amacıyla başlatılan Saraybosna Film Festivali, yıllar içinde Avrupa’nın en önemli kültürel etkinliklerinden biri hâline geldi. Festival, Brad Pitt, Daniel Craig, John Malkovich, Orlando Bloom gibi Hollywood yıldızlarından, Nuri Bilge Ceylan gibi ustalara kadar pek çok ismi ağırladı.
Bu yılki programıyla da bölgedeki sinemaya ilham vermeyi ve genç yetenekleri keşfetmeyi amaçlayan festival, sanatın birleştirici gücünü yeniden hatırlatmaya hazırlanıyor.