Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Sembol caminin 6 asırlık çınarı yıldırımlara rağmen ayakta

Sembol caminin 6 asırlık çınarı yıldırımlara rağmen ayakta

Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki 694 yıllık Orhan Camii bahçesindeki 600-700 yaşındaki çınar, yıldırımlara rağmen hayata ve zamana meydan okuyor.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, kente hakim bir tepede bulunan 694 yıllık Orhan Camii’nin bahçesinde, 6 asrı devirdiği tahmin edilen çınar ağacı, geçirdiği tehlikelere rağmen hayata meydan okumaya devam ediyor. İzmit Körfezi manzaralı tarihi caminin bahçesinde, asırlık çınara cami cemaati tarafından farklı yıllarda dikilen genç çınarlar eşlik ediyor.

İzmit Körfezi manzarasına sahip olan, düz ahşap çatılı mimarisi ve İzmit’in fethinin sembolü olarak da bilinen Orhan Camii’nin bahçesinde, camiyle neredeyse yaşıt olduğu tahmin edilen bir çınar ağacı yer alıyor. Yaklaşık 600-700 yaşlarında olduğu tahmin edilen tarihi ağaç, geçmişte 4 kez yıldırım düşmesi sonucu zarar gördü. Çürümeye yüz tuttuğu dönemde koruma altına alınarak bakımı ve tedavisi yapılan asırlık çınar, yeniden sağlığına kavuştu. Tarihi camide cemaat tarafından dikilen genç çınar ağaçları da asırlık çınara eşlik ediyor.

İmam Hatip Kenan Yılmaz'dan çınar değerlendirmesi

Orhan Camii İmam Hatibi Kenan Yılmaz, asırlık çınarın caminin tarihine birebir tanıklık ettiğini belirterek, "İzmit’in fethinin sembolü olan ve İzmitlilerce ‘Kılıçlı Camii’ olarak bilinen Orhan Camimizin bahçesinde neredeyse camimizin tarihiyle yaşıt olan bir ihtiyar çınar ağacının gölgesindeyiz. Bilinen ifadeyle yaklaşık 600 veya 700 yaşında" dedi. Caminin İzmit’i en geniş açıdan gören yüksek bir tepede yer aldığına dikkat çeken Yılmaz, "Burası yüksek bir tepe olduğundan geçmişte bilinen 4 kez yıldırım düşmüş. Her yıldırım düşmesinden sonra azar azar çürümeye yüz tutmuş ve sonrasında dönemin Valisi İhsan Dede tarafından koruma altına alınmış, tedavisi yapılmış. Yeniden sağlığına kavuşmuş olan bu çınar ağacımız, bugün ihtiyar ve hala ayakta. Canlı bir çınar olarak camimizin bahçesinde misafirlerini gölgelendiriyor" diye ekledi.

Mustafa Karal'dan anılar

Asırlık çınarın yanına genç çınar fidanlarını diken cami cemaatinden 79 yaşındaki Mustafa Karal, çocukluk döneminde ağacın daha heybetli olduğunu anlattı. Karal, "1976 yılında babam, ‘Caminin avlusuna ağaç dik oğlum’ dedi. Ben de Hatipköy’ündeki tanıdıklarımdan rica ettim, bir çınar ağacı fidesi getirdiler. Böylelikle çınar ağacını diktik. 1999 depreminden sonra, 2006’da bu ağaç kuruyunca oraya yeniden bir ağaç dikelim dediler. Biz de Çınarlıdere’ye gidip, buradan ufak çınarı getirip diktik" şeklinde konuştu. Karal, tarihi çınarın yıldırım düşmeden önceki haline yönelik, "Eski çınar minare boyutunu geçiyordu. Çocuktuk, kaleden uçurtma uçurduğumuz zaman uçurtmamız sürekli ağaca takılırdı, çok yüksekti. Çok yüksek olduğu için birkaç defa yıldırım düştü" dedi.

. İZMİT KÖRFEZİ MANZARALI TARİHİ CAMİNİN BAHÇESİNİ GÖLGELENDİREN ASIRLIK ÇINARA, CAMİ CEMAATİ...

. İZMİT KÖRFEZİ MANZARALI TARİHİ CAMİNİN BAHÇESİNİ GÖLGELENDİREN ASIRLIK ÇINARA, CAMİ CEMAATİ TARAFINDAN FARKLI YILLARDA DİKİLEN GENÇ ÇINARLAR EŞLİK EDİYOR.

KOCAELİ'NİN İZMİT İLÇESİNDE KENTE HAKİM BİR TEPEDE YER ALAN 694 YILLIK ORHAN CAMİSİ'NİN BAHÇESİNDE...