Sivas’ta, sağlık açısından sayısız faydası bulunan kemik tarak üretimi, giderek azalan bir meslek olarak dikkat çekiyor. Son yıllarda artan talebe rağmen, usta sayısının yetersizliği üretimi tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor.
Doğal ürünlere ilgi artıyor
Kemik taraklar, Sivas’ın yanı sıra çevre illerden temin edilen koç boynuzlarından üretiliyor. Üretim süreci oldukça zahmetli olup, kemiklerin yaklaşık 3 yıl kurutulması gerekiyor. Kurutma işleminin ardından kemikler, ısıl işlem ile şekillendirilerek kullanıma sunuluyor. Sivas’ın coğrafi işaretli ürünü olan kemik taraklar, içerdiği keratin maddesi sayesinde saçtaki elektriklenmeyi ve kepeklenmeyi önlüyor.
Sivaslılar tarafından tercih edilen bu doğal taraklar, hem ülke içinde hem de yurt dışında ilgi görmeye başladı. Sivas kemik tarağı, uzun süre plastiğin yerini alamadı; fakat kullanıcılar, plastiğin saçta yarattığı sorunlardan dolayı doğal alternatiflere yönelmeye başladı.
Son ustanın hikayesi
Kemik tarak üretiminde Sivas’ın son ustası olan Fatih Durna, bu sanati yaşatmak amacıyla 2018 yılında tekrar üretime başladı. 2005 yılında neredeyse tamamen yok olma tehlikesiyle karşılaşan meslek, Durna’nın çabalarıyla canlandı. Durna, “Kemik tarak, saç dökülmesini önlerken, diplerine masaj yaparak sağlıklı saç çıkmasını da destekler” diyor.
Durna, Türkiye’de doğal kemik tarak üretenlerin sayısının oldukça az olduğunu ve çoğu bölgede sahte ürünlerin satışa sunulduğunu belirtiyor. Doğru kaynaklardan elde edilemeyen tarakların, kullanıcılar için sorunlar yaratabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca, yurt dışından da kemik taraklara yoğun bir talep olduğunu vurgulayan Durna, bu geleneğin Sivas için büyük bir katma değer oluşturduğuna inanıyor.
Sivas, kemik tarak denildiğinde akla gelen ilk yer olarak kendini kanıtlamakta ve önemli bir geleneksel el sanatı olarak yaşatılmayı beklemektedir.

SİVAS’IN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİNDEN BİRİ OLAN KEMİK TARAK, YURTDIŞINDAN TALEP GÖRMEYE BAŞLADI.