Toplantıda konuşan Adnan Bali, 61 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılan binanın, kütüphaneye dönüştürülmesinin kendisi için anlamlı bir süreç olduğunu vurguladı.
"Her açılan kütüphane, aslında bir hapishanenin kapatılması anlamına gelir"
Bali, "Bir cezaevi binasında kütüphane kurmak, benim için hüzünlü ama hayallerimi gerçekleştiren bir yolculuktu. Bu mekanı, annem ve babamın isimlerini vererek kütüphaneye dönüştürdük. Annem kitaplara olan düşkünlüğüyle tanınırdı. Evimizdeki kitaplığı, mahalledeki tüm çocuklara açacak kadar okumayı seven bir insandı. Onun aziz hatırasını en güzel bu şekilde yaşatabileceğimize inandım,” dedi. Kütüphanelerin sadece kitap barındıran alanlar olmadığının altını çizen Bali, “Her açılan kütüphane, aslında bir hapishanenin kapatılması anlamına gelir. Kütüphaneler bir medeniyet meselesidir,” ifadelerini kullandı.
Kitabın konusu ne?
Sunay Akın’ın “Koyu Mavi Memleket Kumaşı” kitabı hakkında da konuşan Bali, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet’i kültür temeli üzerine inşa etmesinin önemini vurguladı. “Bu kitap, Cumhuriyet’in kuruluş dönemini ve o dönemin gizli kahramanlarını anlatıyor. Okurlar, kitabı okuduklarında o dönemi hissetme fırsatı bulacaklar,” dedi.
“Bir Milletin Zenginliği Hissi Senetlerindedir”
Etkinlikte konuşan Sunay Akın ise kitabın ortaya çıkış sürecinden bahsederek, “Bir milletin asıl zenginliği hisse senetlerinde değil, hissi senetlerindedir. Kültürel mirasımızı ve değerlerimizi yaşatarak geleceğe aktarabiliriz,” dedi. İslahiye’deki tanıtım etkinliğine İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, İslahiye Cumhuriyet Başsavcısı Nurullah Şahin ve birçok kitapsever katıldı. Etkinlikte kitap imza seansı da düzenlenirken, katılımcılar Sunay Akın’la sohbet etme fırsatı buldu.