Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Tarihin kalbi Ahlat’ta attı: Geçmişin izleri atölyelerde canlandı

Tarihin kalbi Ahlat’ta attı: Geçmişin izleri atölyelerde canlandı

Anadolu’nun açık hava müzesi niteliğindeki Ahlat, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası’nı coşkuyla kutladı. Ahlat Müzesi’nde devam eden yenileme ve düzenleme çalışmaları nedeniyle bu yılki kutlamaların adresi, tarihi dokusuyla büyüleyen Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı Karşılama Merkezi oldu.

Bitlis’in kadim ilçesi Ahlat, Müzeler Haftası kapsamında düzenlenen özel etkinliklerle kültürel bir şölene ev sahipliği yaptı.

Anadolu’nun açık hava müzesi niteliğindeki Ahlat, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası’nı coşkuyla kutladı. Ahlat Müzesi’nde devam eden yenileme ve düzenleme çalışmaları nedeniyle bu yılki kutlamaların adresi, tarihi dokusuyla büyüleyen Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı Karşılama Merkezi oldu.

Geleneksel sanatlar uygulamalı olarak tanıtıldı

Etkinlik programı, ziyaretçilere sadece teorik bilgi vermekle kalmadı, aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yöntemleri deneyimleme şansı sundu. Müze uzmanlarının rehberliğinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarında, katılımcılar kendi sikkelerini basma ve kök boya baskı tekniklerini uygulama fırsatı yakaladı. Özellikle genç kuşakların yoğun ilgi gösterdiği bu uygulamalar, tarihin sadece kitaplarda değil, el emeğiyle de yaşatıldığını gözler önüne serdi.

Kültürel mirasa güçlü vurgu

Programın en dikkat çekici bölümlerinden biri olan Selçuklu Meydan Mezarlığı gezisi, katılımcılara bölgenin zengin tarihini yerinde inceleme imkânı sağladı. Öğrencilerden sivil toplum kuruluşu temsilcilerine kadar geniş bir kitlenin katıldığı etkinliklerde, kültürel mirasın korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının bir toplumsal sorumluluk olduğu vurgulandı. Tarihi değerlerin sahiplenilmesi konusunda farkındalık yaratan kutlamalar, Ahlat’ın kültürel kimliğini bir kez daha ön plana çıkardı.