Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yer alan yaklaşık 200 yıllık tarihi Derbederler Hamamı'nın restore edilmesi amacıyla yürütülen ihale süreci tamamlandı. Taşköprü Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğüne tahsis edilen 19. yüzyıl yapısının, restorasyonun ardından ilçe halk kütüphanesi olarak hizmet vermesi hedefleniyor.
Sözleşme bedeli 2 milyon 980 bin lira olarak belirlenen restorasyon çalışmalarının 365 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor. Uygulama sayesinde tarihi yapının hem fiziki olarak korunması hem de yeniden işlevlendirilmesi amaçlanıyor.
"Kitapların ve bilginin buluştuğu bir kültür yuvasına dönüşecek"
İlçenin tarihi ve kültürel mirasını koruyarak gelecek nesillere aktarmak istediklerini belirten Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, "19. yüzyıldan günümüze ulaşan tarihi Derbederler Hamamı’nı yeniden ilçemizin hizmetine kazandırmak için önemli bir adım attık. Tarihi hamamın restorasyon ihale süreci tamamlandı. İnşallah yakında bir zamanda çalışmaları başlayacak" dedi.
Restorasyon sonrasındaki kullanım planını anlatan Başkan Arslan, şu ifadeleri kullandı: "Tarihimize sahip çıkmak ve kültürel değerlerimizi yaşatmak amacıyla Taşköprü Belediyemiz tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğüne tahsisini gerçekleştirdiğimiz tarihi yapımızın ihale süreci tamamlandı. Tarihi hamamın kütüphane olarak restorasyon yapımı ihalesine çıkıldı. Tarihi kütüphane proje çalışmaları kapsamında restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra hamam, geçmişin izlerini taşıyan mimarisiyle kitapların ve bilginin buluştuğu bir kültür yuvasına dönüşecek. Bir zamanlar hamam olarak hizmet veren bu tarihi eserimiz, artık çocuklarımızın, gençlerimizin ve tüm hemşehrilerimizin kitaplarla buluştuğu bir mekan haline gelecek. Dün olduğu gibi bugünde ve yarında tarihi değerlerimizi korurken, bu değerlerimizi yaşayan mekânlara dönüştürmeye de devam edeceğiz. Taşköprü’müze şimdiden hayırlı uğurlu olsun."