Sanatçı Yağız Özgen ile grafik tasarımcı, sanatçı ve akademisyen Umut Altıntaş, ressam Tayfun Erdoğmuş’un "Atlas 1/137,035999" başlıklı kişisel sergisi kapsamında düzenlenen söyleşi için Arter'de bir araya geliyor. Sanatçının kırk yılı aşkın süredir devam eden üretim pratiğini ve sergiye eşlik eden yayının hazırlanma sürecini odağına alan "Atlasa Yakından Bakmak" başlıklı etkinlik, 5 Kasım 2026 Perşembe akşamı saat 19.00’da kurumun -1. katındaki Atölye alanında gerçekleşecek. Halka açık ve ücretsiz olarak planlanan buluşmaya katılım için herhangi bir kayıt yaptırmak gerekmiyor.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nde uzun yıllar öğretim üyeliği ve dekanlık görevlerinde bulunan Tayfun Erdoğmuş, yapıtlarında malzeme hiyerarşisini yıkan deneysel yüzey araştırmalarıyla tanınıyor. Sergi başlığında geçen "1/137" (ince yapı sabiti) referansı, sanatçının mikro ve makro evren arasındaki fiziksel dengeleri, doğanın matematiksel ritmini ve kuantum elektrodinamiğindeki etkileşimleri tuval yüzeyine aktarma arayışını simgeliyor.
Sanatsal pratikten kitap tasarımına uzanan deneysel süreç
Tayfun Erdoğmuş’un Türkiye’deki ilk kurumsal solo sergisi olma niteliği taşıyan etkinlikte, sanatçının eski öğrencisi ve asistanı olan Yağız Özgen, ustanın atölye pratiğine dair yaklaşık yirmi yıllık gözlemlerini aktaracak. Özgen konuşmasında; yer değiştirme, başkalaşım, varoluş ve yok oluş izleklerinin yanı sıra Erdoğmuş’un kompozisyonlarındaki simetri, asimetri, şeffaflık ve opaklık gibi plastik dinamikleri değerlendirecek.
Sergiye eşlik eden ve Arter Yayınları etiketiyle basılan kitabın tasarımcısı Dr. Öğretim Üyesi Umut Altıntaş ise sanatçının kâğıt, katmanlaşma ve geçirgenlik gibi malzeme odaklı dilini editoryal tasarıma dönüştürme aşamalarını paylaşacak. Altıntaş, sanatçının deneysel yüzey araştırmalarını yankılayan deneme-yanılma süreçlerinin, yayının hem fiziksel dokusunda hem de görsel mimarisinde nasıl belirleyici rol oynadığını dinleyicilere aktaracak.
Arter'de sergiler perşembe günleri tüm ziyaretçilere ücretsiz
Arter'in güncel programları kapsamında düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yapan kurum, pazartesi hariç haftanın her günü ziyaretçilerini ağırlıyor. Salı ve pazar günleri 11.00-19.00, perşembe günleri ise 11.00-20.00 saatleri arasında açık olan Arter'de sergi girişleri, 24 yaş altı gençler için her gün, perşembe günleri ise tüm sanatseverler için ücretsiz olarak sunuluyor. Taksim ve Tepebaşı güzergâhlarından kalkan servis araçlarıyla kuruma ücretsiz ulaşım sağlanabiliyor.