Erzurum’da, ehram kültürü tescilli bir projeyle bez bebekler aracılığıyla hem oyuncak sektörüne taşınıyor hem de çocuklara yabancı figürler yerine yerli ve kültürel alternatif sunuluyor.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Kırkıncıoğlu’nun öncülüğünde yürütülen ve Türk Patent ve Marka Kurumunca tasarım olarak tescillenen “Ehramdan Bez Bebek” projesi kapsamında, geleneksel kadın giyimi yansıtan 16 farklı bebek prototipi hazırlandı.
Her renk bir kimlik, her kumaş bir hikaye
Bez bebeklerin kıyafetleri, geçmişte Erzurumlu kadınların günlük yaşamda ve özel günlerde kullandığı ehram kumaşlarıyla tasarlandı. Kırkıncıoğlu, ehram renklerinin kadının yaşına ve sosyal statüsüne göre anlam taşıdığını, bu detayları bebeklerde yansıtarak kültürel kimliği öne çıkardıklarını belirtti.
Projenin amacı sadece kültürü yaşatmakla sınırlı değil. Aynı zamanda çocukların yabancı karakter figürleriyle değil, yerli ve doğal oyuncaklarla büyümesini sağlamak hedefleniyor. Bez bebeklerin içi tamamen doğal kumaşlarla doldurulurken, dış yüzeyi koyun yününden dokunan ehramla kaplandı. Kırkıncıoğlu, çocukların doğallıkla temas etmesinin fiziksel ve duygusal gelişimlerine katkı sunduğunu vurguladı.
Projeye Tortum, Tekman ve Karayazı kaymakamlıkları da destek verirken, seri üretimle birlikte satışa sunulması planlanıyor. Bebeklerde ayrıca geleneksel aksesuarlar olan gümüş kemer, burma bilezik ve iğne oyası detaylarına da yer verildi.
Kültür geleneğimiz, geleceğe aktarılıyor
Doç. Dr. Kırkıncıoğlu, “Bu bebekler sayesinde çocuklarımız kültürünü tanıyacak, doğayla iç içe büyüyecek. Yabancı figürlerin değil, kendi kültürümüzün kahramanları olacaklar,” diyerek projenin uzun vadeli hedeflerini özetledi.