Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Türkiye Müzeleri 8 ayda 21,6 milyon ziyaretçiye ulaştı

Türkiye Müzeleri 8 ayda 21,6 milyon ziyaretçiye ulaştı

2025’in ilk 8 ayında Türkiye’deki müze ve ören yerlerini 21,6 milyon kişi ziyaret etti. En çok ilgi Efes, Pamukkale, Kapadokya ve Göbeklitepe’ye gösterildi.

MUHABİR: Sibel Çınar

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye genelindeki müze ve ören yerleri 2025 yılının ilk sekiz ayında toplam 21 milyon 610 bin 964 ziyaretçi ağırlayarak dikkat çekici bir başarıya imza attı. Bu rakam, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin Türkiye’nin kültürel mirasına gösterdiği ilginin çarpıcı bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kültürel mirasa ilgi artıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, milyonların tarih ve kültürle buluştuğu bu ilginin, yapılan yatırımların ve yeni müzecilik anlayışının bir sonucu olduğunu vurguladı.
Bakan Ersoy, “Her bir taşında, her bir izinde insanlık tarihinin sesi olan bu mirası korumak ve geleceğe aktarmak en büyük sorumluluğumuzdur. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz doğrultusunda, kültürümüzün ışığını dünyaya taşımaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

En çok ziyaret edilen 10 yer

Yılın ilk 8 ayında en çok ilgi gören 10 müze ve ören yeri toplamda 7 milyon 707 bin 226 ziyaretçi ağırladı. Listenin zirvesinde İzmir Efes Örenyeri, 1 milyon 741 bin 547 kişiyle yer aldı. Efes’i, 1 milyon 613 bin 357 ziyaretçiyle Denizli'deki Pamukkale (Hierapolis) Örenyeri izledi.

Kapadokya bölgesi ise yine ziyaretçi akınına uğradı.

Göreme Örenyeri: 766 bin 937 ziyaretçi

Paşabağlar Örenyeri: 753 bin 638 ziyaretçi

Kaymaklı Yeraltı Şehri: 460 bin 262 ziyaretçi

Derinkuyu Yeraltı Şehri: 375 bin 870 ziyaretçi

İstanbul’un simge yapılarından Galata Kulesi, 651 bin 197 ziyaretçiyle ilk 5’te yer alırken, Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, 497 bin 394 ziyaretçiyle listenin altıncı sırasına yerleşti.
Ankara’daki Cumhuriyet Müzesi 454 bin 48, Trabzon’daki Sümela Manastırı ise 392 bin 976 ziyaretçiyle listeye girdi.

Müzecilikte yeni bir dönem

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son yıllarda hız verdiği restorasyon çalışmaları, dijital dönüşüm projeleri ve kültür rotaları, müzeciliğe yeni bir soluk kazandırdı. Bakanlığın bu adımları, sadece turistlerin değil, yerli ziyaretçilerin de kültürel alanlara ilgisini gözle görülür biçimde artırdı.