Venezuela’nın başkenti Caracas, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türk Filmleri Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin Caracas Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Venezuela’nın köklü sinema kurumu Gran Cine işbirliğinde düzenlenen festivalin açılış galası, Trasnocho Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Kültürel diplomasinin güçlü bir örneği
Açılışta konuşan Gran Cine temsilcisi Bernardo Rotundo, Türkiye ile sinema alanında kurulan işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Rotundo, Türk sinemasının nitelikli örneklerini Venezuela’da izleyiciyle buluşturmanın kendileri için büyük bir ayrıcalık olduğunu belirterek, bu tür kültürel etkinliklerin iki ülke arasında güçlü bir bağ kurduğunu vurguladı.
Festival, yerel izleyiciden yoğun ilgi gördü
Yunus Emre Enstitüsü Caracas Koordinatörü Hasan Nalbant ise festivalin üçüncü yılında ulaştığı ilgiye dikkat çekti. Nalbant, “Dost ülke Venezuela’nın kalbinde böyle anlamlı bir etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Türk filmleri farklı salonlarda eş zamanlı gösterildi
Türkiye'nin Caracas Büyükelçisi Aydan Karamanoğlu da açılış konuşmasında festival kapsamında gösterilecek filmler hakkında bilgi verdi. Karamanoğlu, yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun “Bal” filmi ile Mahmut Fazıl Coşkun’un “Yozgat Blues” filmlerinin seyirciyle buluşacağını duyurdu. Büyükelçi ayrıca, 2025’in Venezuela ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yılı olduğunu hatırlatarak, bu özel gecenin siyasetten ve ekonomiden bağımsız, sadece kültür ve sinemaya odaklanan bir buluşma olduğunun altını çizdi.
Festival, Caracas sokaklarına da taşınıyor
Açılışın ardından iki farklı salonda eş zamanlı film gösterimleri yapılırken, festival 4 Kasım’a kadar hem sinema salonlarında hem de açık hava gösterimleriyle devam edecek. Venezuelalı sinemaseverlerin büyük ilgi gösterdiği etkinliğin, iki ülke arasındaki kültürel etkileşime kalıcı katkılar sunması bekleniyor.