Türkiye’de yeni nesil sanatçılar ve müzik grupları çevresinde giderek büyüyen fan kültürü, gözleri yıllar önce benzer bir hareketin öncüsü olan Alper Erözer’e çevirdi.
Genç fan kültürünün Türkiye'deki evrimi
Henüz 12 yaşındayken güçlü bir genç hayran kitlesi oluşturan Alper, o dönemde “Türkiye böyle bir fan kültürüne hazır değil” yorumlarıyla eleştirilmişti. Alper’e duydukları sevgiyi sosyal medyada paylaşan genç hayranlar ise “fazla” ve “cringe” bulunarak alay konusu olmuştu.
Dünya genelinde Taylor Swift’in "Swifties" veya BTS’in "ARMY" topluluklarında görülen ve küresel müzik endüstrisinde milyarlarca dolarlık bir ekonomi yaratan fan kültürü, Türkiye'de ilk dönemlerinde toplumsal dirençle karşılaştı. Sosyal medyanın ve dijital yayın platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte dinleyicilerin sanatçılarla kurduğu bu yoğun etkileşim biçimi, günümüzde Türk müzik piyasasının da normlarından biri haline geldi.
Hesaplaşma değil, doğal bir değişim
Bugün Crush gibi yeni nesil grupların çevresinde oluşan fan toplulukları, yıllar önce eleştirilen bu kültürün artık Türkiye’de güçlü bir karşılık bulduğunu gösteriyor. Alper’e mesaj gönderen bazı eski takipçileri de geçmişte kendisine ve hayranlarına haksızlık yaptıklarını dile getiriyor.
Alper ise yaşananları bir hesaplaşma olarak değil, müzik dünyasının doğal değişimi olarak değerlendiriyor. Çünkü bazen bir fikir yanlış değildir; yalnızca zamanından önce gelmiştir.