Depremin Üçüncü Yılında Gelen Umut
Bazen bir konteyner, bazen tek bir can dostu… Depremin ardından kurulan yaşamlar arasında öyle bir hikâye var ki, görenin içini ısıtıyor. Yeşilyurt’ta başlayan bu bağ, kısa sürede binlerce insana umut oldu.
Yeşilyurt ilçesi Samanköy Konteyner Kent’te yaşayan Fatma Arat, 21 metrekarelik yaşam alanını sahiplendiği can dostu Boncuk ile paylaşıyor. Bu küçük alan, zamanla büyük bir sevginin adresine dönüştü. Paylaşılan videolar kısa sürede milyonlara ulaşınca Boncuk, konteyner kentin adeta sembol ismine dönüştü. Dans eden, mutlu anlarıyla gülümseten Boncuk, izleyenlere zor günlerde küçük bir mola verdirdi.

Her Şey Yağmur Altında Başladı
Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunu olan ve sokak hayvanları için veteriner teknikerliği eğitimi alan Fatma Arat, bu bağın nasıl başladığını anlatırken ilk günleri unutamıyor. Boncuk’un hikâyesi, yağmur altında yaşanan zor bir doğumla başlamış.
Boncuk’un sahibinin şehir dışında olduğu sırada doğumu başladı. Yağmur altında zorlanan Boncuk’u fark eden Arat’ın annesi, onu konteynere alarak hayatını değiştiren o adımı attı. Ne yazık ki Boncuk, doğum sırasında iki yavrusunu kaybetti.
“O gün iki yavrusunu kaybetmişti ama o günden sonra Boncuk ailemizin bir parçası oldu.” Boncuk’un aslında bir sahibi olduğunu belirten Arat, çoğunlukla konteyner içinde kaldığını söylüyor. Uysal, sevecen ve zararsız yapısıyla herkesin gönlünü kazanan Boncuk’un tek tepkisi, kapıya biri geldiğinde oluyor.
Videolara gelen tepkilerin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Arat, konteyner yaşamına dair önemli bir noktaya dikkat çekiyor. Üzülerek değil, mutlu anlarla hatırlanmak istediklerini vurguluyor.
“İnsanlar konteynerde yaşadığımızı fark edince üzülüyor ama biz gülerek, dans ederek hatırlanmak istiyoruz.” İddialara göre Boncuk’un hikâyesi, sokak hayvanlarına bakış açısını da değiştirdi. Hayvanseverlerle aralarında güçlü bir bağ oluştu ve Boncuk, deprem sonrası umut veren sembollerden biri haline geldi.