Eurovision 2026 daha yapılmadan büyük bir krizle gündemde. Gazze’deki insani dram nedeniyle Avrupa’nın önde gelen ülkeleri, İsrail’in yarışmaya katılması halinde sahneye çıkmayacaklarını açıkladı.
İlk rest İspanya’dan geldi. Kültür Bakanı Ernest Urtasun, İsrail’in katılımının kabul edilemez olduğunu belirterek resmi olarak men edilmesini talep ettiklerini hatırlattı. İrlanda’nın kamu yayıncısı da, “İsrail sahne alırsa biz yokuz” diyerek aynı tavrı ortaya koydu.
Slovenya, Filistin halkıyla dayanışma gerekçesiyle benzer bir karar aldığını duyururken; İzlanda da katılımını “sorgulayacağını” açıkladı. Hollanda ise çok daha net bir ifade kullanarak, “Bu koşullarda yarışmaya katılmamız mümkün değil” dedi.
Belçika ise temkinli davranıyor. Aralık ayında nihai karar verileceğini açıklayan Belçikalı yetkililer, İsrail nedeniyle çekilen ülkelerin tutumunu desteklediklerini belirtti.
Bu açıklamaların ardından sosyal medyada “Eurovision iptal olur mu?” tartışmaları başladı. Avrupa Yayın Birliği’nin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.