Ahbap Derneği’nin kurucusu, ünlü sanatçı Haluk Levent, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Yerleşimleri Programı’nda küresel vicdana seslenen tarihi bir konuşmaya imza attı. Konuşmasına BM yönetimine verdiği "siyaset yapmama" sözünü hatırlatarak başlayan ünlü sanatçı, dünyada hızla değişen dengelere dikkat çekerek küresel ölçekte yaratılmaya çalışılan algı oyunlarını sert bir dille eleştirdi.
Dünyada Yahudi olmayan herkesin Yahudilere düşmanmış gibi gösterildiği sahte bir algı üretildiğini belirten Levent, "Bizler Piyanist ve Çizgili Pijamalı Çocuk filmlerini izlerken gözyaşı döken bir nesiliz. Hitler’in gerçekleştirdiği soykırımda hayatını kaybeden Yahudilerin ataları için her an yas tuttuk ve tutmaya da devam ediyoruz" diyerek önemli bir sağduyu çağrısında bulundu.
Konuşmasının devamında doğrudan Yahudi halkına seslenen Haluk Levent, tam bu esnada büyük bir sansürün hedefi haline geldi. Uluslararası canlı yayın ağlarına aktarılan mikrofonları aniden kapatılan usta sanatçı, dış dünyaya sesinin yansıtılmasının engellenmesine rağmen salonda yankılanan gür sesiyle konuşmasını kesintisiz sürdürdü.
Levent, sansürlenen o tarihi anlarda, "Bugün dünyaya değil, Yahudi dostlarımıza sesleniyorum. Bizler geçmişte sizin acılarınız için nasıl ağladıysak, sizler de lütfen son iki yılda katledilen 20 bin Gazzeli masum çocuk için ağlayın. Bizim hedefimiz Yahudi toplumu değil; biz onları seviyoruz. Bizim karşı olduğumuz tek şey, İsrail’in yürüttüğü acımasız siyonist politikalardır" ifadelerini kullandı.

Küresel sansür hamlesine sosyal medyadan sert yanıt
Uluslararası yayının karartılmasının ardından kararlı duruşundan taviz vermeyen Haluk Levent, sosyal medya hesapları üzerinden küresel sansür hamlesine karşı tepkisini geciktirmeden paylaştı. Filistin halkının maruz kaldığı zulmü her platformda dile getireceğinin altını çizen sanatçı, "Sesimizi ne kadar kısmaya çalışırlarsa çalışsınlar, uyguladıkları bu ambargolar bizi durduramayacak. Zulme karşı durmaya ve Filistin’in özgür sesi olmaya kararlılıkla devam edeceğiz" diyerek mazlumların yanında durma sözünü bir kez daha tüm dünyaya ilan etti. Sanatçının bu dik duruşu, sosyal medyada çığ gibi büyüyen bir destek dalgasına dönüştü.
Uluslararası hukukta ifade özgürlüğü ve BM sözleşmeleri
Birleşmiş Milletler çatısı altında düzenlenen uluslararası organizasyonlarda ve insani yardım forumlarında katılımcıların konuşmalarına müdahale edilmesi, dünya genelinde fikir özgürlüğü tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19. maddesi uyarınca, herkesin düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı bulunuyor; bu hak, sınır gözetmeksizin her türlü mecra vasıtasıyla bilgi ve fikirleri arama, edinme ve yayma serbestisini de kapsıyor. Özellikle sivil toplum liderleri ile sanatçıların küresel barış, çocuk hakları ihlalleri ve savaş trajedileri konusunda yaptıkları insani çağrıların sansürlenmesi, uluslararası kuruluşların tarafsızlık ilkelerinin ve demokratik platform iddialarının sorgulanmasına yol açıyor.