İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Magazin MESİAD Başkanı Ufuk Muslu İTO Meclisi için adaylığını açıkladı

MESİAD Başkanı Ufuk Muslu İTO Meclisi için adaylığını açıkladı

MESİAD Başkanı Ufuk Muslu, Merter'in ihracat ve tasarım gücünü kurumsal karar mekanizmalarına taşımak amacıyla İstanbul Ticaret Odası Meclisi için aday olduğunu duyurdu.

MUHABİR: Sibel Çınar

Merter Sanayici ve İş Adamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Muslu, görevdeki ilk yılının ardından tekstil ve hazır giyim sektörünün küresel dönüşüm hedeflerini değerlendirdi. 

Merter’in üretim gücü ve sahadan gelen birikimiyle hareket ettiklerini belirten Muslu, sektörün kronik sorunlarına çözüm üretmek ve taleplerini doğrudan karar alma mercilerine taşımak amacıyla İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi için adaylık sürecini başlattığını açıkladı. Bölgenin geleneksel toptan ticaret yapısını tasarım, teknoloji ve yüksek katma değerli ihracatla buluşturmayı hedefleyen yeni yol haritası kurumsal temsil adımıyla destekleniyor.

Yaklaşık bir yıllık başkanlık döneminde hayata geçirilen Merter Moda Haftası ve Merter Moda Genç Tasarım Yarışması gibi organizasyonlarla genç yeteneklerin sektöre kazandırılması ve bölgenin tanıtımı hedeflendi. Üyelerin ticari faaliyetlerini desteklemek amacıyla MESİAD Kart ve MESİAD Akademi projelerini devreye aldıklarını aktaran Muslu, Merter Moda Sezon Açılışı ile yeni sezon hareketliliğini artırdıklarını ve uluslararası alım heyetleriyle yerli üreticileri buluşturduklarını kaydetti.

Küresel rekabette markalaşma ve E-Merter vizyonu

Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün kaliteli işçilik, esnek üretim kabiliyeti ve hızlı teslimat gibi önemli avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Ufuk Muslu, günümüz piyasa şartlarında yalnızca fason üretim yapmanın yeterli olmadığını belirtti. Türk üreticisinin dünya pazarında daha yüksek katma değer sağlaması için kendi özgün tasarımını, koleksiyonunu ve markasını geliştirmesi gerektiğini söyleyen Muslu; dönüşümün uluslararasılaşma, markalaşma ve dijitalleşme olmak üzere üç ana eksende yürütüldüğünü bildirdi.

Bölgenin dönüşüm sürecindeki en kritik adımlardan biri olarak Merter’in küresel B2B ve e-ihracat platformu olacak "E-Merter" projesi hayata geçiriliyor. Ortak bir dijital altyapı şeklinde kurgulanan platform; firmaların e-ticaret kabiliyetlerini geliştirmeyi, dijital pazarlama süreçlerini tek çatı altında toplamayı ve yerli üreticileri doğrudan uluslararası alıcılarla buluşturmayı amaçlıyor.

Türkiye genelinde hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yıllık 19 milyar doları aşan ihracat hacmiyle ülke ekonomisinin en kritik döviz girdilerinden birini sağlarken, yaklaşık 700 bin kişilik istihdam kapasitesiyle imalat sanayisinde stratejik bir ağırlık taşıyor. Merter gibi köklü üretim ve tedarik merkezlerinin fason üretimden çıkarak tasarım ve e-ihracat odaklı modellere geçiş yapması, sektörün kilogram başına ihracat değerini yükseltme hedefleri açısından da temel bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Sektörel komiteler ve İTO Meclisi hedefleri

Saha tecrübesinin ve üretici beklentilerinin karar vericilere aktarılmasında meslek örgütlerinin üstlendiği sorumluluğa değinen Ufuk Muslu, özellikle KOBİ'lerin tek başlarına seslerini duyurmakta zorlandığını ifade etti. Meslek kuruluşlarının ticaret odaları ve kamu kurumlarıyla koordineli çalışmasının sahadaki gerçek ihtiyaçların karşılanmasında belirleyici olduğunu dile getiren Muslu, İTO bünyesindeki 37. Kumaş Komitesi ve 42. Yan Sanayici Komitesi odaklı gözlemlerini aktardı.

Komiteler bünyesindeki firmalardan gelen geri bildirimlerin, sorunların üst makamlara iletilmesinde ve yeni projeler geliştirilmesinde aksaklıklar yaşandığını gösterdiğini belirten Muslu, temsil görevini bir makamdan ziyade sahaya karşı sorumluluk olarak gördüklerini söyledi. İTO Meclisi yolculuğunda temel hedeflerinin; sorunları mutfağında yaşayan iş insanları olarak işletmelerin sesini duyurmak, KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmak ve üretim altyapısını güçlendirmek olduğunu sözlerine ekledi.