İran ile ABD arasındaki diplomatik temaslar sürerken sabah saatlerinde gelen saldırı haberleri bölgedeki tansiyonu bir anda yükseltti. İsrail ve ABD’nin Tahran dahil birçok kente yönelik başlattığı ortak operasyon, resmi açıklamalarda “önleyici” olarak tanımlandı. Gelişmeler dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, ABD’li içerik üreticisi Dan Bilzerian’ın sert sözleri sosyal medyada gündem oldu.
Önleyici Operasyon Açıklaması
İran ile ABD arasındaki müzakere süreci devam ederken İsrail Savunma Bakanlığı, İran’a yönelik “önleyici saldırı” başlatıldığını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump da yaptığı açıklamada İran’a karşı “büyük bir operasyon” yürütüldüğünü ifade etti.
Saldırılar kapsamında Tahran, İsfahan, Kerec, Kum, Tebriz, Buşehr, Kirmanşah ve İlam kentlerinin hedef alındığı bildirildi. Bölgedeki askeri hareketlilik ve karşılıklı açıklamalar, Orta Doğu’da yeni bir kırılma yaşanabileceği yorumlarına yol açtı.
Dan Bilzerian’dan Sert Tepki
Operasyonun ardından sosyal medyada dikkat çeken bir paylaşım ABD’li içerik üreticisi Dan Bilzerian’dan geldi. Bilzerian, saldırılara karşı çıkarak şu ifadeleri kullandı:
"İran'a saldırmanın hiçbir gerekçesi yok. Saldırmamız gereken tek ülke İsrail'dir"
Bilzerian açıklamasının devamında, “Ülkemiz Yahudi pedofillerin kontrolünde ve bu savaş, Epstein olayının örtbas edilmesinden dikkatleri dağıtmak için yapılıyor” sözlerini sarf etti. Söz konusu ifadeler kısa sürede geniş kitlelere ulaştı ve sosyal medya platformlarında yoğun tartışma başlattı.
Daha Önce de Gündem Olmuştu
Dan Bilzerian, daha önce katıldığı bir televizyon programında da İsrail’e yönelik sert eleştirilerde bulunmuştu. Hamas’ı bir “direniş örgütü” olarak tanımlayan Bilzerian, Hamas lideri Yahya Sinvar için “kahraman” ifadesini kullanmıştı.
Ayrıca Holokost’a ilişkin açıklamaları da kamuoyunda büyük tepki çekmiş, Yahudilere yönelik tartışmalı ve tepki toplayan ifadeleri uluslararası basında geniş yer bulmuştu.