AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlenen basın toplantısında yeni kanun teklifinin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı. Kanun teklifinin, terör örgütleriyle mücadelenin daha etkin hale getirilmesi ve toplumsal bütünlüğün sağlanması amacı taşıdığını ifade etti.
Kanun teklifinin başlıca maddeleri:
Güler, teklifin 12 madde içerdiğini belirterek, kanunun amacının PKK ve KCK terör örgütlerinin silahlarının terkini sağlamak ve ilgili suçların ceza erteleme düzenlemeleriyle toplumsal entegrasyonu artırmak olduğunu dile getirdi. Güler, "Örgüt mensuplarının topluma kazandırılması ve adil bir dönüşüm sağlanması için gerekli hukuki çerçeveyi oluşturuyoruz," dedi.
Ceza erteleme düzenlemeleri:
Özellikle örgüt üyeliği ve diğer terör faaliyeti kapsamında işlem gören suçlar için 15 yıla kadar ceza almış olanların 5 yıl, 15 yıl ve üzeri cezaya çarptırılanların ise 10 yıl erteleme alabileceğini açıkladı. Bu düzenleme, ilgili örgütlerin faaliyetlerini sona erdirip, silahların teslim edilmesi sürecine katkı sağlayacak.
Bunun yanı sıra TCK 221 ve 314. maddelerine uygun olarak, aynı suçları işleyenlerin cezalarının da erteleme kapsamında değerlendirileceği belirtiliyor. Güler, "Bu süreçte, erteleme kararı verilecek kişilerin toplumsal entegrasyonu için gerekli destek mekanizmaları da sağlanacak," dedi.
Milli güvenlik ve toplumsal bütünleşme:
Güler, kanun teklifinin güvenlik kurumları tarafından terör örgütünün fiili varlığının sona erdirdiğine dair raporların yayınlanmasını gerektirdiğini açıkladı. Bu mekanizma sayesinde terör örgütü mensuplarının, silahlarının teslim edilmesinin ardından toplumla bütünleşmeleri desteklenmiş olacak.
Ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında oluşturulacak bir heyet, bu sürecin izlenmesi ve düzenli raporların hazırlanması için çalışmalar yürütecek. Güler, "Amacımız, terör örgütlerinin ortadan kalkmasının ardından toplumsal barışı tesis etmek," ifadesini kullandı.
Toplantıda, kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte süreci daha da hızlandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Güler, tüm siyasi partilerin desteğinin önemli olduğunu söyledi. Güler, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile birlikte çeşitli konularda değişiklik yapılacağına da dikkat çekti.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifin detaylarını kamuoyuyla paylaştı