Yeni Birlik Gazetesi Politika Friedrich Merz ve Ali Zeydi, Hürmüz Boğazı sorununu masaya yatırdı

Friedrich Merz ve Ali Zeydi, Hürmüz Boğazı sorununu masaya yatırdı

Almanya Başbakanı Merz ve Irak Başbakanı Zeydi, Hürmüz Boğazı'ndaki gerginlik ve iki ülke ilişkilerini gündeme aldı.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Irak Başbakanı Ali Zeydi ile Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında, Hürmüz Boğazı’ndaki ablukayı kaldırma çağrısında bulundu. Merz, İran’ın bölgedeki çatışmaları Irak’a taşımaması gerektiğini vurguladı. Zeydi ise Bağdat ve Berlin arasındaki ilişkilerin tarihsel öneme sahip olduğunu ifade etti.

İki Ülke Arasındaki İşbirlikleri

Irak Başbakanı Zeydi, Almanya ile ilişkilerin karşılıklı saygıya dayanan güçlü bir temeli olduğunu belirtti. İki ülke arasında ekonomik köprülerin kurulması ve güçlendirilmesi hedefleniyor. Zeydi, teknoloji transferinin önemini vurgularken, Irak'ın hammadde ve iş gücü açısından zengin olduğunu, ancak-Alman uzmanlığına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Hürmüz Boğazı ve Uluslararası Enerji Piyasaları

Merz, Hürmüz Boğazı’ndaki durumun yalnızca İran ile Irak’ı değil, tüm dünyayı etkileyen bir mesele olduğunu açıkladı. Ayrıca, Husilerin stratejik konumları kontrol altına almasının uluslararası enerji piyasalarını olumsuz etkilediğini belirtti. Uluslararası toplumun bu duruma kayıtsız kalmaması gerektiğini vurguladı.

Irak’ın ham petrol ihracatını artırmayı planladığını belirten Zeydi, Avrupa’ya açılmak istediklerini ve bu kapsamda Almanya ile anlaşmalar yapma potansiyelini dile getirdi. Her iki lider, gerginliğin azaltılması ve işbirliğinin artırılması için ortak çözümler bulma konusunda kararlılık gösterdi.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Irak Başbakanı Ali Zeydi ile düzenlediği ortak basın...

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Irak Başbakanı Ali Zeydi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "İran Hürmüz Boğazı’ndaki ablukayı kaldırmalı, çatışmayı Irak'a taşımamalı" ifadelerini kullandı. Zeydi ise, "Hürmüz Boğazı'ndaki sorun sadece iki ülke arasındaki bir sorun değil, tüm dünyayı ve mağdur ülkeleri ilgilendiriyor" dedi.