Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kadınların ihracattaki katkısının giderek arttığını belirterek, "İhracatın içinde kadın çalışanların çok büyük bir katkısı var" dedi. 2013 yılı itibarıyla ihracatta kadın çalışanların katkısı %20,5 seviyesindeyken, 2025'te bu oranın %23,5'e çıkacağını belirtti. Kadınların iş gücüne katılımının artması ile birlikte 2025 yılı itibarıyla 837 bin kişilik istihdam artışının %49'unun kadınlardan oluşacağını dile getirdi.
KooPro Projesi'nin kapanış programı
Kadın kooperatiflerinin desteklenmesine yönelik KooPro Projesi'nin pilot döneminin kapanış programında konuşan Bolat, 15 kadın kooperatifine eğitim, danışmanlık ve uygulamalı destek sağlandığını, bunun yanı sıra 8 kooperatif için toplam 1 milyon 200 bin lira hibe verildiğini açıkladı. Program kapsamında oluşturulan "KooPro Ürün ve Hikaye Bahçesi"nde, kadın kooperatiflerinin ürettiği ürünler sergilendi, böylece ziyaretçiler, kooperatiflerin hikayeleri ve üretim süreçleri hakkında bilgi aldı.
Sürdürülebilir destek ve özendirme çalışmaları
Bolat, kadın kooperatiflerinin sürdürülebilirlik noktasında eğitim ve pazarlama çalışmalarıyla sürekli destekleneceğini vurguladı. Yapılan önemli düzenlemeler arasında üretim ürünlerinin barkod ücretlerinde GS1 Vakfı ile yapılan protokolle %50 indirim sağlanması yer alıyor. Ayrıca Kredi Garanti Fonu ve Türkiye Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Birlikleri TESKOMB arasında imzalanan protokolle kadın kooperatiflerine 4,5 milyar liralık kredi paketi sunuldu.
Bolat, "Kadın kooperatiflerine pozitif ayrımcılık yapmamızı sağladık. Büyük marketlerde kadın yöresel ürünleri için %1 raf şartı getirdik" ifadelerine yer verdi. Ayrıca Türkiye'nin leading e-ticaret gruplarıyla yapılan protokoller sayesinde kadın kooperatiflerinin bu kanallar üzerinden satış yapmasını teşvik ettiklerini vurguladı.
Bakan Bolat, kooperatiflerin ihracat potansiyeline dikkat çekerek, 2020’de başlayan KOPDES programı çerçevesinde 1342 kadın kooperatifine destek verildiğini belirtti. 5 yıl içinde 848 kooperatifin projelerine toplam 151,5 milyon lira hibe desteği sağlandığını söyledi. Bunun yanı sıra, kadın kooperatiflerinin ihracat yapmaya başladığını ve ihracat sayısının 2019'da 12 iken, 2025'te 55'e yükseleceğini ifade etti.
Sonuç olarak, Bolat, "Kadın kooperatiflerini güçlendirme konusunda gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Sizinle birlikte, kadınların ekonomik yaşamda daha güçlü bir yer edinmelerini sağlamak en büyük arzumuz" diyerek desteklerinin süreceğini vurguladı. Program, aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT KONUŞMA YAPTI