Yeni Birlik Gazetesi Politika Kazakistan’da yeni Kurultay’ın ilk oturumu 28 Ağustos’ta toplanacak

Kazakistan’da yeni Kurultay’ın ilk oturumu 28 Ağustos’ta toplanacak

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, 145 milletvekilinden oluşan Kurultay’ın 28 Ağustos’ta toplanacağını açıkladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yeni anayasal düzenlemeye göre 145 milletvekilinden oluşan Kurultay’ın ilk oturumunun 28 Ağustos’ta yapılacağını duyurdu. Bu tarih, kamuoyunda merakla beklenen olaylardan biri olarak dikkat çekiyor.

Kurultay’ın görev ve yetkileri

Kazakhstan Cumhuriyeti Birinci Çağrı Kurultayı’nın Birinci Oturumunun yapılacağı tarihi belirleyen kararnameye göre, Kurultay’ın temel görevi, anayasal yasalar üzerinde çalışmak ve vatandaş hakları, vergi, bütçe, eğitim, sağlık, ekoloji ve güvenlik gibi alanlarda yasa çıkarmak olacak. Ayrıca Kurultay, Hükümet ve Yüksek Denetim Kurulu’nun raporlarını dinleyerek önemli atamalara ve onaylamalara imza atacak.

Tek meclisli sisteme geçiş süreci

Kazakistan, 15 Mart’ta yapılan halk oylaması sonucunda kabul edilen yeni Anayasa ile iki meclisli yapıdan tek meclisli Kurultay’a geçiş yapmıştı. 1995 yılından beri görev yapmış olan iki meclisli sistemin yerini alan Kurultay, eski parlamentonun yasal halefiyetini üstlenmiş durumda. 23 Ağustos’ta yapılan Kurultay seçimlerinde, % 5 barajını aşan 5 parti parlamentoda temsil edilme hakkını elde etti. Bu sonuçlarla birlikte milletvekilleri, beş yıllık dönem için orantılı temsil esasıyla belirlendi.

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI KASIM CÖMERT TOKAYEV, YENİ ANAYASAL DÜZENLEMEYE GÖRE 145 MİLLETVEKİLİNDEN...

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI KASIM CÖMERT TOKAYEV, YENİ ANAYASAL DÜZENLEMEYE GÖRE 145 MİLLETVEKİLİNDEN OLUŞAN KURULTAY'IN İLK OTURUMUNUN 28 AĞUSTOS'TA YAPILMASINA İLİŞKİN KARARNAMEYİ İMZALADI.