Yeni Birlik Gazetesi Politika Litvanya Cumhurbaşkanı nauseda'dan hürmüz boğazı'na mayın temizleme teklifi

Litvanya Cumhurbaşkanı nauseda'dan hürmüz boğazı'na mayın temizleme teklifi

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Hürmüz Boğazı'nda mayın temizleme görev gücü göndermeye hazır olduklarını açıkladı.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Hürmüz Boğazı’nda serbest geçişin güvence altına alınması amacıyla ihtiyaç duyulması halinde mayın temizleme görev gücünü göndermeye hazır olduklarını duyurdu. Nauseda, bu açıklamayı NATO’nun 36. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ikinci gününde yaptı.

Zirvede, savunma harcamaları, İran’daki savaş, Avrupa’nın güvenliği ve ittifakın geleceği gibi önemli konular ele alındı. Nauseda, zamanla İran’ın nükleer silah gelişimi ve bu konudaki sorunların çözümü için uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekti.

"Bu nedenle ülkem, Amerika Birleşik Devletleri ile dayanışma içindedir. Hürmüz Boğazı’nda serbest geçişin güvence altına alınması amacıyla ihtiyaç duyulması halinde mayın temizleme görev gücümüzü göndermeye hazır olduğumuza karar verdik," diyen Nauseda, küresel güvenlikte ülkelerin birlikte hareket etmesinin gerekliliğini vurguladı.

Nauseda, savunma harcamalarının artırılması gerektiğine de dikkat çekti. "Eğer Amerika Birleşik Devletleri’nin dayanışmasını bekliyorsak, bizim de birlik içinde kalmamız gerekiyor. 2035 yılına kadar yüzde 5’lik savunma finansmanını sağlayabilmek için daha fazlasını yapmalıyız. Ülkemizin de çeşitli ihtiyaçları var ancak kamu maliyesini savunma harcamaları için kullanmaya hazırız," ifadelerini kullandı.

Rusya’nın NATO’ya yönelik olası tehditlerine dair de değerlendirmelerde bulunan Nauseda, 5. maddenin sağlığının korunması gerektiğine dikkat çekti. "Daha fazla harcama yapmalı, hava savunmamızı güçlendirmeli ve caydırıcılık duvarını inşa etmeliyiz," dedi.

Nauseda, Rusya ile müzakerelere başlanılması yönünde gelen soruya ise "Rusya ile müzakerelere başlamak için doğru zamanda olmadığımızı düşünüyorum. Çünkü Rusya bize açıkça gösteriyor ki bizim katılımımızı istemiyor," şeklinde yanıtladı. Nauseda, mevcut durum göz önüne alındığında müzakerelere başlamanın mümkün olmadığını ifade etti.

LİTVANYA CUMHURBAŞKANI GİTANAS NAUSEDA (ORTADA) AÇIKLAMALARDA BULUNDU

LİTVANYA CUMHURBAŞKANI GİTANAS NAUSEDA (ORTADA) AÇIKLAMALARDA BULUNDU