Norveç, Kral 5. Harald’ın vefatının ardından yeni bir döneme girdi. 5. Harald’ın hayatını kaybetmesiyle, 53 yaşındaki oğlu Prens Haakon tahta geçti ve Kral 8. Haakon olarak Norveç’in yeni hükümdarı oldu.
Bugün sabah saatlerinde, Kral 5. Harald’ın vefatının ardından Veliaht Prens Haakon, kabine üyeleriyle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda yaptığı konuşmada, “Devlet Konseyine sevgili babam Kral 5. Harald’ın bugün saat 06.35’te hayatını kaybettiğini ve Anayasa hükümleri uyarınca Norveç Kralı olarak yönetimi devraldığımı bildirmek görevimdir. 8. Haakon adını alacağım ve babamın, dedemin ve büyük dedemin seçtiği aynı sloganı sürdüreceğim: Her şey Norveç için” ifadelerini kullandı. Bu konuşma ile birlikte Kral 8. Haakon, resmi olarak göreve başlamış oldu.
Ulusal yas ilan edildi
Kral 5. Harald’ın sabah saatlerinde hayatını kaybetmesinin ardından Norveç'te ulusal yas ilan edildi. Yas süresince, cenaze töreninin yapılacağı güne kadar ülkede hüzünlü bir atmosfer hakim olacak. Cenaze töreninin tarihi ise henüz açıklanmadı.
Bayraklar yarıya indirildi
Ulusal yas ilan edilmesiyle birlikte, kraliyet konutlarında, devlet kurumlarında ve askeri tesislerde bayraklar yarıya indirildi. Norveç halkı, Kral 5. Harald’ın anısını yaşatmak ve Kral 8. Haakon’a destek olmak için birlik içinde durmaya devam ediyor.

5. HARALD'IN SABAH SAATLERİNDE VEFAT ETMESİNİN ARDINDAN CENAZE TÖRENİNİN YAPILACAĞI GÜNE KADAR ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ.