Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, katıldığı canlı yayın programında partinin cumhurbaşkanı adayıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Seçimi kazanacak isimlerle yola çıkacaklarını belirten Özel, aday belirleme sürecine dair mesajlar verdi.
"Adayın Millet Tarafından Belirlenmesi Gerekir"
Adaylık kriterlerine değinen Özgür Özel, "Kaybedecek adayı aday yapmayız; o aday genel başkan olsa bile. 2023 Genel Seçimleri'nde Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş aday olsaydı şu an bu durumda olmazdık" ifadelerini kullandı.
Ekrem İmamoğlu'nun olası durumuna ilişkin soruya da yanıt veren Özel, İmamoğlu'nun aday olamaması halinde alternatif planlarının bulunduğunu vurgulayarak, "Ekrem Başkanın aday olamayacağı durumda adayın millet tarafından belirlenmesi gerekir" dedi.
Türkiye'de 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 101. maddesi uyarınca, cumhurbaşkanlığına en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az %5'ini almış olan siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilmektedir. Adayların kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından seçilmesi Anayasa gereğidir.
Seçim sürecine ilişkin hazırlıkların devam ettiğini belirten Özel, sahada milletin taleplerini dikkate alarak nihai kararlarını vereceklerini kaydetti.