Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye Halk Parlamentosu’nun tarihi ilk oturumu gerçekleştirildi. Başkent Şam’da düzenlenen açılış oturumuna, Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ve İçişleri Bakanı Enes Hattab katıldı. Yeni parlamento üyeleri toplu olarak anayasal yemin ederken, yapılan seçimlerde Abdülhamid el-Avvak, yeni Suriye Meclis Başkanı seçildi.
Devlet Başkanı Eş-Şara, parlamentoda yaptığı konuşmada Suriye’nin kendi medeniyet ve değerlerini yansıtan yeni bir tarih yazdığını ifade ederek, milletvekillerini sorumluluk ve liyakat esaslarına dayalı bir devlet inşa etmeye çağırdı. Uzun yıllar süren baskı, savaş ve yıkımın bıraktığı enkaz altında vatan menfaatinin ön planda tutulması gerektiğini vurgulayan Eş-Şara, ekonominin yeniden inşası ve yatırım ortamının sağlanmasının tüm kurumların ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Şeybani, bu gelişmenin Suriye’nin etkin anayasal kurumlar dönemine geçişini sağladığını vurgularken, BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Claudio Cordone, bu oturumu ülkenin siyasi dönüşümünde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirdi.
Yeni meclis başkanı seçimi
Suriye Halk Parlamentosu’nda anayasal teamüller gereği en yaşlı üye Usame el-Assaf başkanlığında yapılan oturumda, Başkanlık Divanı seçimleri gerçekleştirildi. Gizli oylama sonucunda, Anayasa Hukuku doktorası sahibi eski hakim Abdülhamid el-Avvak, 99 oy alarak yeni meclis başkanı seçildi. Diğer adaylardan Müeyyed Hayel el-Kablavi 75 oy, Muhammed Ramiz Kurec ise 31 oy aldı; oylarda 1 boş oy çıktı.
El-Avvak zaferinin ardından yaptığı konuşmada, yıkılan rejimin parlamento üzerindeki olumsuz imajını kaldıracaklarını ifade ederek, tüm milletvekillerini yasama kurumunun itibarını güçlendirmek için birleştirmeye davet etti. El-Avvak, "Parlamento, hükümetin yeniden imar ve hizmet sunma çabalarını desteklemek adına yasama süreçlerini kolaylaştıracaktır" dedi.
Parlamento divanının diğer üyeleri seçildi
Oturumda yapılan oylamalarla pazarlama divanının diğer üyeleri de belirlendi. Dokuz adayın yarıştığı seçimler sonucunda Mustafa Musa, Meclis 1. Başkan Yardımcılığına; Madonna Bishara ise 2. Başkan Yardımcılığına seçildi. Müeyyed Habib ise yeni meclis sekreteri oldu.
Meclis Başkanı el-Avvak, ilk oturumun ardından meclisin bir sonraki yasama birleşiminin 26 Temmuz 2026 tarihinde gerçekleştirileceğini açıkladı ve oturumu kapattı.

Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrilmesi sonrası Suriye Halk Parlamentosu'nun ilk oturumu gerçekleştirildi. Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'nın katılımıyla düzenlenen açılış oturumunda yeni parlamento üyeleri toplu olarak yemin ederken, yapılan seçimde Abdülhamid el-Avvak yeni Suriye Meclis Başkanı seçildi.