Yeni Birlik Gazetesi Politika Trump, Türkiye’ye F-35 satışı hakkında görüşlerini açıkladı

Trump, Türkiye’ye F-35 satışı hakkında görüşlerini açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye F-35 satışının desteklenmesi gerektiğini belirterek, müttefiklik ilişkilerine vurgu yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışına karşı çıkmasına ilişkin yapılan açıklamalarda, "Türkiye harika bir müttefik. Kimse bana ne satmamız ya da satmamamız gerektiğini söyleyemez" şeklinde konuştu.

Trump, Michigan’a hareketi sırasında Air Force One uçağında basın mensuplarına demeç verdi. İran ile olan ilişkiler hakkında da konuşarak, "Görüşmek istiyorlar ve kendileriyle görüşüyoruz. Bakalım ne olacak. Bir anlaşmaya varma ihtimalimiz var" dedi. Trump, İran’ın görüşme talebinin, ABD'nin kendilerine uyguladığı baskının bir sonucu olduğunu belirtti.

Trump, "Çok vaktim var. İyi görüşmeler yürütüyoruz. Dolayısıyla ne olacağını göreceğiz. İyi şeylerin olma ihtimali oldukça yüksek" ifadesini kullandı. Ayrıca, Kızıldeniz’de yaşananlarla ilgili olarak, Suudi Arabistan ile temas halinde olduklarını belirtti ve gerekirse müdahale edilebileceğini dile getirdi.

İran konusunda Netanyahu ile biraz farklı düşündüğünü kabul eden Trump, genel olarak aynı çizgide olduklarını da vurguladı. Ayrıca, "İran son 14 günde çok ağır darbe aldı. Bizden nazik bir şekilde ‘Lütfen durun, görüşelim’ diye ricada bulundular" dedi.

Trump, Vladimir Zelenskiy’in Rusya’nın İran’a yardım ettiği iddialarına dair, durumu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e soracağını ifade etti. Ekonomik politikalarına ilişkin de, ABD’nin faiz oranlarının düşmesi gerektiğini ve büyüme oranlarının daha yüksek olabileceğini belirtti.

Son olarak, Türkiye’nin stratejik bir müttefik olduğunu ve güçlü bir orduya sahip olduğunu tekrar vurgulayan Trump, "Türkiye harika bir müttefik oldu ve muazzam bir kaynağa sahip" dedi. İran’ın mevcut durumuyla ilgili ise, "Dört ay önceki gücünün yüzde 8’ine sahip olduğunu" ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye'ye F-35 savaş uçağı...

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışına karşı çıkmasına ilişkin soruya, "Türkiye harika bir müttefik. Kimse bana ne satmamız ya da satmamamız gerektiğini söyleyemez" dedi.