Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurul çalışmalarında yaptığı konuşmada "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi"ne evet oyu vereceklerini bildirdi.
Benzer adımları sorumluluk anlayışıyla desteklediklerini belirten Özel'in ardından parti yönetimiyle farklı tutum sergileyen İzmir Milletvekili Salih Uzun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kanun teklifine destek vermeyeceğini duyurdu.
Uzun, açıklamasında yapılan mesaiye ve komisyon mutabakatına rağmen hazırlanan düzenlemenin mevcut otoriter yapıyı kökleştireceğini savundu.
Yasanın toplumsal barışa, milli dayanışmaya veya demokrasiye bir katkı sağlamayacağını ifade eden Uzun, genel başkanının ve tutuklu arkadaşlarının beklenti ve çabalarını takdir ettiğini ancak bireysel olarak parlamentodan geçmesine destek olamayacağını bildirdi.
Parti içindeki farklı oy gerekçeleri
Yeni Parti çatısı altında yaşanan görüş ayrılığı, meclis oylaması öncesinde dikkat çekti. Genel Başkan Özgür Özel ve parti yönetiminin tarihsel tutarlılık vurgusuyla yasa teklifine evet oyu vereceklerini açıklamasına karşın Salih Uzun, mevcut siyasal enkaz kalkmadan yalancı baharların görülemeyeceğini belirterek net bir şekilde ret oyu kullanacağını ilan etti. Uzun açıklamasında şunları kaydetti:
"HAYIR DİYORUM, ÇÜNKÜ;
-Yapılan onca mesaiye ve tartışmalara rağmen üzülerek ama maalesef şaşırmadan görüyorum ki; bu yasa her şeyden önce Mili Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’na koyulan isme ve uzun uğraşlarla varılan mutabakata, yazılan rapora aykırıdır. Daha da önemlisi bu yasa, kasıtlı olarak, mevcut otoriter düzenin kalıcılaşmasına ve kökleşmesine doğrudan ve dolaylı hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır.
"YASA BU HALİYLE HAYIR GETİRMEZ"
-Yasanın bu haliyle; ne Türk milletinin beraberliğine, ne toplumsal barışa, ne Kürtlere, ne milli dayanışmaya, ne demokrasiye, ne de Cumhuriyetimize herhangi bir hayır getireceği kanaatindeyim. Bu sebeple yasanın parlamentodan geçmesine bir milletvekili olarak DESTEK OLAMAM.
-Ancak altını çizmeliyim ki; başta Genel Başkanımız Sn. Özgür Özel olmak üzere Yeni Parti’de birlikte mücadele verdiğimiz milletvekilimiz ile şu an zindanlarda tutsak edilmiş arkadaşlarımızın bunca kuşatmaya, zorbalığa ve baskıya ve sistematik adaletsizliğe rağmen, ülkemize ufacık da olsa demokratik bir kazanım getirir inancı ve beklentisiyle yasal sürece evet diyor olmalarını, sadece takdir edebilirim.
Belki ben onlar kadar diğerkam değilimdir. Bildiğim ve inandığımla bir kere daha altını çizmeliyim ki, karamsar değilim. Bilakis kitabın ortasından konuşuyorum: Bu otoriter siyasal enkaz ortadan kalkmadan, hiçbir cumhuriyet ferdi, yalancı bir bahar bile göremeyecektir.

TBMM'ye sunulan kanun teklifinin detayları
Kamuoyunda geniş yankı uyandıran ve TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilerek Genel Kurul gündemine gelen "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi", terör örgütünün fiilen lağvedilmesi ve silahların teslim edildiğinin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararıyla teyit edilmesi şartını barındırıyor. Teklif doğrultusunda, üst sınırı 15 yıl veya daha az cezayı gerektiren suçlarda yürütülen soruşturma, kovuşturma ve mahkumiyet hükümlerinin infazının ertelenmesi ile 5 yıllık denetim süresi mekanizması düzenleniyor.