82 yaşındaki Mehmet Akgün, tıp literatürüne geçecek bir azimle hayata tutunuyor. Üç kez bypass geçiren ve 2007 yılında kalp nakli olan Akgün, İstanbul’da gerçekleştirilen yüksek riskli bir operasyonla yeniden sağlığına kavuştu.
İsviçre’de yıllarca süren tedavi sürecinin ardından 18 yıl önce kalp nakli olan 82 yaşındaki Mehmet Akgün, tıp dünyasını şaşırtan bir başarı hikayesine imza attı. Daha önce defalarca kalp pili takılmaya çalışılan ancak damar yapısındaki anomaliler nedeniyle operasyonları başarısızlıkla sonuçlanan Akgün, İstanbul Beykent Üniversite Hastanesi’nde uygulanan özel hibrit yöntemlerle sağlığına kavuştu.
Disiplinli Yaşamın Mucizesi
Nakil sonrası geçen 18 yılı "saatle yaşayarak" geçirdiğini belirten Akgün, başarısının sırrını şu sözlerle özetledi: "İsviçre’de bana ilacın nasıl kullanılacağından yürüyüş şekillerine kadar her şey öğretildi. 2007’den beri sabah 6’da kalkar, yürüyüşümü yapar, tansiyon ve şeker takibimi not alırım. Disiplinli olmak ve doktorumla kurduğum güven ilişkisi, ilaçlar kadar tedavimin bir parçası oldu."
8 Saniyelik Ritim Duraklamasına Müdahale
Hastanın durumunu değerlendiren Kardiyolog Dr. Öğr. Üyesi Hacı Çiftçi, Akgün’ün kalbinde 8 saniyeye varan ritim duraklamaları tespit ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Hastamızın geçmişindeki üç bypass ve nakil operasyonu, damar yapısında ciddi zorluklar yaratmıştı. Ancak hibrit teknikler kullanarak kalbin sağ tarafına erişmeyi başardık. Operasyon sonrası hastamızın nabzı tamamen kontrol altına alındı ve taburcu aşamasına geldi."
Standartların Dışına Çıkıldı
Operasyonu gerçekleştiren ekibin bir diğer üyesi Kardiyolog Prof. Dr. Tayyar Gökdeniz ise, Akgün’ün vaka olarak oldukça nadir bir örnek olduğunu vurguladı. Gökdeniz, "Daha önce yurtdışında sonuç alınamayan bir hastadan bahsediyoruz. Hem kalp pili hem de şoklama cihazına ihtiyacı vardı. Yapışıklıklar nedeniyle standart yöntemler yetersiz kaldı; tecrübelerimizi kullanarak farklı bir strateji izledik. Bir hastanın nakil kalbiyle 18 yıl boyunca bu denli aktif kalabilmesi, hem kendisinin hem de tıbbi takibinin büyük bir başarısıdır" ifadelerini kullandı.