İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Aşırı terleyenler dikkat! Bir hastalık belirtisi olabilir

Aşırı terleyenler dikkat! Bir hastalık belirtisi olabilir

Medicana'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Arman, aşırı terlemeye yönelik değerlendirmelerde bulunarak çözümünün mümkün olduğunu söyledi.

AA- Medicana Sağlık Grubu Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman, halk arasında "aşırı terleme" olarak bilinen hiperhidrozinin insanları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, bunun bir hastalık belirtisi olabileceğini bildirdi.

Medicana'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Arman, aşırı terlemeyi önlemek için yapılan endoskopik torakoskopik sempatektomi (ETS) ameliyatına ilişkin bilgi verdi.

Prof. Dr. Arman, aşırı terlemenin hastalar için çok zor olduğunu ve hayat kalitelerini kötü yönde etkilediğini aktararak, şunları kaydetti:

"Halk arasında aşırı terleme olarak bilinen hiperhidrozi insanları olumsuz etkileyebilir. Terleme, günlük hayatın bir parçasıyken aşırı terleme bir hastalık belirtisi olabilir. Aşırı terleme 'birincil' ve 'ikincil' terleme olarak ikiye ayrılır. Birincil yani bölgesel terleme, baharatlı, acı yiyecekler tüketmekten ya da stres yüzünden ortaya çıkabilmektedir. İkincil terleme ise diyabet, kalp yetmezliği, tiroid hastalığı, obezite ve menopoz gibi altta yatan ikincil bir sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Ancak aşırı terlemenin çözümü mümkündür."

Sorunun bazı krem ya da ilaçlarla hafifleyebildiğini ancak tamamen ortadan kalkmadığını vurgulayan Arman, aşırı terlemenin sebebi "ikincil terleme" olan kişilerde, altta yatan hastalığın tedavi edildiğinde sorunun ortadan kalkabildiğini anlattı.

Arman, "Primer terlemesi olan bireylerde ise ailelerinde en az bir kişide daha aşırı terleme mevcuttur. Primer terlemesi bulunan bireylerde antiperspirant tedavisi uygulanabilir, bu tedavi hafif terlemesi olan kişilerde etkili olabilir. Ancak aşırı terlemesi olan bireylerde bu tarz tedavilerin işe yarama oranı çok düşüktür, kesin çözümü ise ETS adı verilen ameliyattır." bilgisini verdi.

"Hastalar aynı gün eve dönebiliyor"

Arman, ameliyatın yarım saat sürdüğünü, yöntemin el avuç içleri, ayak tabanı ve yüz bölgelerinde aşırı terlemesi olan hastalarda kullanıldığını kaydetti.

Primer kaynaklı terlemelerde uygulanan ameliyatın genel anestezi altında koltuk altından açılan küçük bir kesiden endoskopik yöntemle yapıldığını aktaran Arman, "Bu kapalı yapılan ameliyat, koltuk altından açılan küçük delikten terlemeye neden olan sinirlerin klipslenmesi işlemidir. Bu sebeple klipsli ETS ameliyatı olarak da bilinmektedir. Aşırı terlemenin olduğu bölgeye göre klips uygulanan sinirler de değişmektedir. Sağ ve sol taraftan sinirler aynı anda bloke edilebilir. Ayrıca, endoskopik torakoskopik sempatektomi ameliyatının başarı oranı yüksektir. Hastalar aynı gün eve dönerek birkaç gün içinde normal hayatlarına devam edebilir." ifadelerini kullandı.

"Hastalar bu ameliyatı son çare olarak da tercih edebilir"

Prof. Dr. Arman, hastaların ameliyat sonrası aşırı terleme sorunlarından kurtulabildiğine işaret ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Fakat bazı durumlarda ameliyat sonrası hastaların bazı bölgelerinde terleme görülebilmektedir. Terleme ameliyatına vücut tepki göstererek bu teri bacak, bel gibi daha önce terlemeyen bölgelerden atabilir. Bu durum düşük ihtimal de olsa gerçekleşebilir, bu tarz durumlarda ikinci bir operasyon gerekebilir. Her ameliyatta görülebileceği gibi bu ameliyatta da ağrı, enfeksiyon ve kanama riski görülebilmektedir. ETS ameliyatı hemen etkisini gösteren bir operasyondur. Ancak karar hastanın tercihine bağlıdır. Hastalar bu ameliyatı son çare olarak da tercih edebilir."