Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Bilim İnsanlarından Hayati Uyarı: Yeni Kene Türü Türkiye’de Üremeye Başladı!

Bilim İnsanlarından Hayati Uyarı: Yeni Kene Türü Türkiye’de Üremeye Başladı!

Türkiye'de yeni bir kene türü tespit edildi! Ülkemize yerleşip üremeye başlamış: 30'dan fazla... Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, Türkiye'de 56. tür olarak "Haemaphysalis longicornis" adlı yeni bir kene türünün varlığını tespit ettiklerini bildirdi.

MUHABİR: Bülent Çolakoğlu

Türkiye’nin biyolojik güvenliğini tehdit eden yeni bir gelişme, bilim dünyasında geniş yankı uyandırdı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, Japonya ile yürütülen ortak bilimsel çalışma sonucu, ülkemizde daha önce rastlanmayan Haemaphysalis longicornis adlı kene türünün tespit edildiğini duyurdu.

Bu gelişmeyle birlikte Türkiye'de tespit edilen kene türü sayısı 56’ya yükselmiş oldu.

 Yerli Bilim İnsanlarımızdan Uluslararası Başarı

Prof. Dr. Keskin, Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümü'nden Dr. Kandai Doi ile birlikte yürüttükleri çalışmanın, saygın bilimsel dergi Experimental and Applied Acarology’de yayımlandığını belirtti. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da bir vatandaşın üzerinde bulunan kenenin incelenmesiyle başlayan süreçte, bu yeni türün Uzak Doğu menşeli olduğu ve Türkiye’de kalıcı hale geldiği belirlendi.

Ülkemize Yerleşti ve Üremeye Başladı

Prof. Dr. Keskin, bu türün Türkiye’ye yaklaşık 3-4 yıl önce gelmiş olabileceğini vurgulayarak, “Eylül ayından bu yana düzenli örnek topluyoruz. Larva, nimf ve erişkin dişi evrelerine rastladık. Bu, bu istilacı türün artık Türkiye'de yerleşik hale geldiğini ve üremeye başladığını gösteriyor,” dedi.

30’dan Fazla Hastalık Etkeni Taşıyor

Uzmanlar, Haemaphysalis longicornis’in 30’dan fazla hastalık etkenini taşıyabildiğine dikkat çekiyor. Tıpkı Hyalomma marginatum gibi yüksek vektör potansiyeline sahip olan bu tür, hayvan sağlığı kadar insan sağlığı açısından da ciddi riskler oluşturuyor.

TOGÜ'nün üniversite yönetiminin de desteklediği proje kapsamında, bu yeni kene türünün popülasyonu takip edilirken aynı zamanda taşıyabileceği potansiyel patojenler de inceleniyor. Bilimsel çalışmalar büyük bir titizlikle sürdürülüyor.

Küresel Dolaşımıyla Tehlike Arz Ediyor

Çin ve Avustralya başta olmak üzere, 2017 sonrası ABD’de de görülen bu kene türü, hayvanlarda ciddi hastalıklara yol açtı. Türkiye'de ilk kez tespit edilen bu istilacı türün insan sağlığı üzerindeki etkileri mercek altına alınmış durumda.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *