Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANKARA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
İSTANBUL
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Hacı adayları dikkat! Menenjit aşısı zorunlu mu? Menenjit aşısının yan etkileri var mı?

Hacı adayları dikkat! Menenjit aşısı zorunlu mu? Menenjit aşısının yan etkileri var mı?

Kutsal topraklara seyahat ederken aşı yükümlülüğü askıya alındı. Geçtişte zorunlu olan menenjit aşısı şartı, yeni kararla kaldırıldı. Peki menenjit aşısı neden yapılır? Menenjit aşısının yan etkileri var mı?
Sağlık

Kutsal topraklara seyahat ederken aşı yükümlülüğü askıya alındı. Geçtişte zorunlu olan menenjit aşısı şartı, yeni kararla kaldırıldı. Peki menenjit aşısı neden yapılır? Menenjit aşısının yan etkileri var mı?

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi, Umre ziyareti için kutsal topraklara giden yolcuların ‘Menenjit’ aşısı olma zorunluluğunun askıya alındığını duyurdu.

Menenjit Aşısı Artık Zorunlu Değil

Suudi Arabistan’a seyahat eden Umreciler için daha önce zorunlu olan Neisseria menenjitine karşı aşı şartı, artık askıya alındı. Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi (GACA) tarafından alınan yeni kararla, menenjit aşısı zorunluluğunun kaldırıldığı açıklandı.

Genelge İptal Edildi

Geçtiğimiz ay yayınlanan ve menenjit aşılarını zorunlu kılan genelge iptal edilerek, Suudi Arabistan'daki havalimanlarında faaliyet gösteren tüm havayollarına iletilen yeni yönergeyle zorunluluk kaldırıldı. 10 Ocak’ta yayınlanan ve iptal edilen kararda, Umrecilerin ülkeye girişlerinde menenjit aşısı olma şartı bulunmaktaydı.

Aşı Süresi ve Uygulama Zamanı

Menenjit aşısının Suudi Arabistan’a varıştan en fazla 3 yıl ve en az 10 gün önce uygulanmış olması gerektiği belirtiliyordu. Ancak artık yeni düzenleme ile bu zorunluluk askıya alındı ve Umre ziyaretçileri için aşı uygulama şartı kaldırıldı.

Menenjit Aşısı Nedir? 

Menenjit aşısı, tıbbi adı meningokok olan menenjit hastalığına neden olan neisseria meningitidis bakterisine karşı bağışıklık kazanmak ve hastalığı önlemek için yapılan aşı türüdür. Meningokok olarak da bilinen bu bakteri, enfeksiyona neden olarak ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Uzman doktorun teşhisinin ardından menenjit aşısı özellikle bebekler, çocuklar ve menenjit riski taşıyan kişilere uygulanır. Menenjit aşısı genellikle tüm ergenlik öncesi ve ergenlik çağındaki çocuklar ile yüksek risk altında olan diğer çocuklar, bağışıklık sistemi düşük olan bireyler ve yetişkinler için de önerilir. Menenjit hastalığına karşı yapılan aşıların menenjite karşı en az 2 yıl koruyuculuk sağladığı değerlendirilir ancak aşıların bazı yan etkilerinin ortaya çıkma ihtimali de vardır. 

Menenjit Aşısı Yan Etkileri Var mı? 

Menenjit aşısı, diğer aşılarda olduğu gibi kişide bazı yan etkilere neden olabilir. Bu oluşan yan etkiler genellikle hafif ya da kısa süreli olarak kendini gösterir. Menenjit aşısının yan etkileri kişinin yaşına, sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle ağrı, ateş ya da halsizlik şeklinde görülür. Menenjit aşısının yan etkileri şöyle açıklanabilir: 

*Aşının uygulandığı bölgede şişlik, kızarıklık ve ağrı 

*Aşının yapıldığı bölgede hassasiyet 

*Hafif ateş 

*Halsizlik ve yorgunluk hissi 

*Baş ağrısı 

*Kas ya da eklem ağrıları 

*Mide bulantısı veya ishal 

Nadir görülse de alerjik reaksiyonlar (anafilaksi) gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. 

Böyle bir durumda hemen sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Menenjit aşısı olan çoğu kişide aslında bir sorun görülme riski azdır. Anak ilaçlarda olduğu gibi aşılarda da yan etki olasılığı vardır. Bunlar genellikle hafif yan etkilerdir ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçmesi beklenir lakin ciddi reaksiyonlar da mümkün olabilir. 

Menenjit Aşısı Kaç Doz Yapılır? 

 Bebekler, çocuklar, ergenlik dönemindeki bireyler, bağışıklık sistemi düşük olan kişiler ve bazı risk grubundaki yetişkinler için farklı aşı programları vardır. Menenjit aşısının dozu aynı zamanda uygulanan aşı türüne ve kişinin risk grubuna göre de değişikliğe uğrayabilir. Örneğin, bebeklerde aşılama genellikle birkaç doz şeklinde yapılır ve ilk doz bebek 2-3 aylık olduğunda uygulanır. Bu doz daha büyük çocuk ve yetişkinlerde değişir. Bu yaş grubundakiler için genellikle tek doz menenjit aşısı yeterli sayılır ancak risk gruplarında tekrarlayan dozlar da yapılabilir. Bazı aşılar, 2 ya da 3 doz şeklinde uygulanırken, belirli aralıklarla menenjit aşısı için hatırlatma dozları yapılması gerekebilir. Hatırlatma dozlarının amacı bağışıklık kazanılmasını pekiştirmek ve koruyuculuğun artmasını sağlamaktır. Bu nedenle, aşı planı kişinin yaşına ve sağlık durumuna göre belirlenmelidir. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *