Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Hücre taşıyan kapsüllerle hedefe nokta atışı

Hücre taşıyan kapsüllerle hedefe nokta atışı

Caltech öncülüğünde geliştirilen yeni teknoloji, ses dalgalarıyla yönlendirilen 3D baskı yöntemiyle kalp dahil canlı dokuların derinliklerine ilaç veya hücre taşıyan polimer kapsüller yerleştirmeyi mümkün kılıyor.

MUHABİR: Cüneyt Zeren
MUHABİR: Dilan Değirmenci
MUHABİR: Mertcan Taner

Hücreleri Kalbin İçine Basmak

Bilim dünyasında çığır açan bir gelişmeyle, doktorların bir gün kalbin içine hücre taşıyan minyatür kapsülleri doğrudan ve hassas bir şekilde basabilmesi artık uzak bir hayal değil. California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) liderliğindeki araştırmacılar, yaşayan organizmaların derinlerindeki belirli bölgelere 3D baskı yapabilen devrim niteliğinde bir teknik geliştirdi.

Sesle Hedefleme

Bu yeni yaklaşımın temelinde ses dalgaları yatıyor. Araştırmacılar, özel olarak ayarlanmış ultrason dalgalarını kullanarak, biyouyumlu polimerlerin vücut içinde tam olarak istenilen noktaya yönlendirilmesini sağladı. Böylece kalbin içi gibi erişilmesi zor organlara bile yüksek hassasiyetle müdahale edilebiliyor.

Gerçek Uygulamalar Başladı

Teknik yalnızca teorik değil; araştırma ekibi polimer kapsüllerini ilaç taşımak amacıyla başarılı bir şekilde bastı. Dahası, iç kanamaları veya doku yaralarını onarmak amacıyla tutkal benzeri polimer yapılar da vücut içinde doğrudan üretildi. Bu da yöntemin hem terapötik hem cerrahi uygulamalarda kullanılabileceğini gösteriyor.

Akıllı ve Kişiselleştirilmiş Tedaviler

Araştırmacılardan Chimera M. Chiu, "Bu teknoloji, ilacı vücut içinde üretip yalnızca ihtiyaç duyulan bölgeye uygulamak için bir köprü olabilir," diyerek tekniğin önleyici ve kişiselleştirilmiş tedavilerdeki potansiyeline dikkat çekti. Özellikle kalp, akciğer ya da karaciğer gibi hayati organlara ulaşmada yeni bir çağın kapılarını aralıyor.

Vücudun İçinde Bir Baskı Atölyesi

Bilim insanları bu tekniğin ileride vücudun içini adeta bir biyolojik üretim alanına çevirebileceğini düşünüyor. Hedef, yalnızca ilaç kapsülleri değil, aynı zamanda yeni dokular, hatta işlevsel mikro yapılar üretmek. Bu da travma sonrası iyileşme, kanser tedavisi ve organ yenileme gibi alanlarda umut verici bir devrim anlamına geliyor.

Kaynak: Sciencedaily

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *