Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 12 Mayıs Ebe ve Hemşireler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin sağlık kapasitesinin 330 binin üzerinde ebe ve hemşire ile güçlendiğini vurgulayarak, bu meslek grubunun medeniyetimizdeki şifa kültürünün temel taşı olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığı tarafından "İlk Nefeste Siz, Her Umutta Siz" temasıyla organize edilen törende, Türkiye'nin dört bir yanından gelen başarılı sağlık çalışanlarına Hizmet, Vefa ve Özel Ödüller takdim edildi. Bakan Memişoğlu, törenin açılışında yaptığı konuşmada, sağlık hizmetlerinin sadece tıbbi bir süreçten ibaret olmadığını, aynı zamanda bir ruh ve şefkat meselesi olduğunu dile getirdi.
Tarihi köklerimize vurgu yaptı
Konuşmasında modern hemşireliğin Batı'daki başlangıcından çok daha eski bir geleneğe sahip olduğumuzu hatırlatan Memişoğlu, Gevher Nesibe Hatun Darüşşifası'ndan Edirne Şifahanesi'ne uzanan köklü bir şifa mirasının temsilcileri olduklarını belirtti. Bakan, "Bizim medeniyetimizde hastaya bakmak, sadece tedavi etmek değil, onun ruhuna dokunmaktır. Safiye Hüseyin Elbi gibi öncülerimizden aldığımız bu bayrak, bugün de aynı fedakârlıkla taşınıyor" ifadelerini kullandı.
Ebelik ve hemşirelikte yeni dönem
Sağlık sisteminin merkezine ebeleri yerleştirdiklerini belirten Bakan Memişoğlu, yaklaşık 62 bin ebe ile hizmet ağını genişlettiklerini, gebe okulları aracılığıyla ise bir yılda 1 milyon anne adayına ulaştıklarını açıkladı. Bakan, hemşirelerin sadece bakım hizmeti sunmakla kalmayıp, inovatif projelerle sağlık teknolojilerine de yön verdiğini belirterek, geçen yıl 76 patent başvurusu yapıldığını gururla paylaştı.
Zor zamanların kahramanları
Pandemi ve 6 Şubat depremleri gibi kritik süreçlerde sağlık çalışanlarının gösterdiği üstün gayreti hatırlatan Memişoğlu, "Kendi evladına sarılamadan hastalarının nefesi olan, enkaz altında canını hiçe sayarak kuvözlere siper olan mesai arkadaşlarım, bu ülkenin gurur kaynağıdır" dedi. Bakan, hemşirelerin çalışma koşullarını iyileştirmeye yönelik sertifikasyon ve teşvik çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini sözlerine ekledi.