İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Sırbistan'da öğrenciler başkent Belgrad'da 24 saatlik yol kapatma eylemi başlattı

Sırbistan'da öğrenciler başkent Belgrad'da 24 saatlik yol kapatma eylemi başlattı

Sırbistan'da 17 Aralık'ta yapılan erken ve genel seçimde, muhalefetin "usulsüzlük" iddiaları üzerine toplanan bir grup üniversite öğrencisi, başkent Belgrad'daki ana yollardan birinde 24 saatlik yol kapatma eylemi düzenledi.

Muhalefet kanadı partilerden oluşan "Sırbistan şiddete karşı" ittifakının, 17 Aralık seçimlerinde "usulsüzlük" yapıldığını ileri sürmesiyle 11 gündür devam eden protestolara, bugün bir yenisi eklendi.

Bir grup üniversite öğrencisi, seçimlerdeki "usulsüzlüklere" dikkati çekmek amacıyla öğle saatlerinde 24 saatlik yol kapatma eylemi başlatırken öğrenciler yanlarında getirdikleri çadır, sandalye ve masaları, Devlet İdaresi ve Yerel Yönetim Bakanlığı önünde bulunan caddeye kurdu.

Öğrenciler yol kapatma eylemlerini, yarınki muhalefet protestosuna kadar sürdüreceklerini belirtirken eylem, başkent trafiğini olumsuz etkiledi.

"Sırbistan şiddete karşı" ittifakı ise yarın öğle saatlerinde binlerce kişinin katılımıyla büyük bir protesto gösterisi organize etmeyi planlıyor.

Bu arada muhalefet, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nden (RS) yüzlerce kişinin otobüslerle 17 Aralık Pazar günü Belgrad'a getirilerek oy kullandığını, bu usulsüzlüğün ortadan kaldırılması için seçimin iptal edilmesini talep ediyor.

Pazar akşamı olaylı protesto yaşandı

Belgrad'da pazar akşamı düzenlenen protestolarda, Belgrad Belediye Meclis binasına girmeye çalışan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale edilmişti.

Belediye Meclis binasına meşaleler fırlatan göstericiler binanın kapısı, pencereleri ve güvenlik kamerasını kırmıştı.

Yaşananlar üzerine Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, halka seslenerek protestoların "devrime" dönüşmeyeceğini, ülke kurumlarının güçlü olduğunu vurgulamıştı.

Belgrad'daki Devlet Seçim Komisyonunun (RIK) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Vucic'in desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan Durmamalı" ittifakı seçimi önde tamamlamıştı.