Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Spor Bozkırın kadim mirası Yozgat'ta hayat buldu: Mas Güreşi Türkiye Şampiyonası başladı

Bozkırın kadim mirası Yozgat'ta hayat buldu: Mas Güreşi Türkiye Şampiyonası başladı

Rıza Kayaalp Kapalı Spor Salonu'nun ev sahipliği yaptığı dev organizasyon, 29-30 Nisan tarihleri arasında kıyasıya rekabete sahne olacak. 19 farklı şehirden 47 kulübün katılımıyla gerçekleşen şampiyonada, 1987 ile 2008 yılları arasında doğan toplam 472 sporcu madalya için ter dökecek.

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından organize edilen Mas Güreşi Büyükler Türkiye Şampiyonası, Yozgat'ta düzenlenen görkemli açılış töreniyle start aldı.

Rıza Kayaalp Kapalı Spor Salonu'nun ev sahipliği yaptığı dev organizasyon, 29-30 Nisan tarihleri arasında kıyasıya rekabete sahne olacak. 19 farklı şehirden 47 kulübün katılımıyla gerçekleşen şampiyonada, 1987 ile 2008 yılları arasında doğan toplam 472 sporcu madalya için ter dökecek. Büyük Erkekler ve Büyük Kadınlar kategorilerinde çok sayıda sıklette düzenlenen müsabakalarda dereceye giren isimler, federasyon tarafından belirlenen para ödülleriyle ödüllendirilecek.

Tarihi kökleri Orta Asya'ya uzanıyor

Açılış seremonisinde konuşan Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Abdulhadi Turus, mas güreşinin iki bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Turus, "Türkistan coğrafyasından gelen bu ata sporumuzu Yozgat gibi tarihi bir merkezde finalle taçlandırmak bizler için büyük bir gurur. İlk kez düzenlenmesine rağmen gördüğümüz yoğun ilgi, bu sporun gelecekte olimpiyat oyunlarında yer alacağına dair inancımızı pekiştiriyor" ifadelerini kullandı.

Dostluk ve kardeşlik vurgusu

Konuşmasında toplumsal değerlere de değinen Başkan Turus, geleneksel sporların rekabetten ziyade dostluğu ve kardeşliği öncelediğini belirtti. Sporun, gençleri şiddetten uzaklaştırıp kültürel değerlerle buluşturmak için en etkili araç olduğunu ifade eden Turus, bu vizyonun geliştirilmesinde emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dünya Etnospor Birliği Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ise şehrin spor organizasyonları konusundaki tecrübesine dikkat çekerek, "Kadim oyunlarımızı yaşatmak adına düzenlenen bu şampiyonaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından gelen tüm sporcularımıza başarılar diliyorum" dedi.