Ergin Ataman’ın A Milli Takım’daki ilk serüveni, 22 Mart 2014’te büyük hedefler ve radikal bir yapılanma planıyla başladı. Yaklaşık 2,5 yıl süren bu ilk periyotta Türkiye; 2014 FIBA Dünya Kupası, 2015 Avrupa Şampiyonası ve 2016 Rio Olimpiyat Oyunları Elemeleri gibi küresel vitrinlerde boy gösterdi.
Bu dönemde milliler, 2014 Dünya Kupası’na çeyrek finalde, 2016 Olimpiyat Elemeleri'ne ise yarı final aşamasında veda etti. 2015 Avrupa Şampiyonası’nda son 16 turunun ötesine geçilememesinin ardından Ataman, 31 Ağustos 2016’da görevinden ayrılmıştı.
İkinci Dönemde Gelen Tarihi Gümüş Madalya
Nisan 2022'de ay-yıldızlı ekiple yolları yeniden kesişen Ergin Ataman, ikinci döneminde Türk basketbolunun son yıllardaki en önemli başarılarından birine imza attı. Yapılanma sürecinin ardından ritmini bulan milli takım, 2025 Avrupa Şampiyonası’nda devleri dize getirerek turnuvayı ikinci sırada tamamladı ve gümüş madalyayı boynuna taktı. Bu başarı; ev sahibi olduğumuz 2001 Avrupa Şampiyonası ve 2010 Dünya Şampiyonası'ndaki kürsü yürüyüşlerinin ardından Türkiye'nin basketbol tarihindeki üçüncü en büyük derecesi olarak kayıtlara geçti.
Her ne kadar bu dönemde 2023 Dünya Kupası ve 2024 Paris Olimpiyatları bileti kaçırılmış olsa da kazanılan gümüş madalya, Ataman ve öğrencilerinin geleceğe umutla bakmasını sağladı.
Kulüpler Düzeyinde Tam 29 Kupa: Tam Bir Şampiyonluk Mıknatısı
Milli takımdaki mesaisinin yanı sıra kulüp kariyerinde de kırılmadık rekor bırakmayan Ergin Ataman, müzesinde 6'sı Avrupa kupası olmak üzere toplam 29 şampiyonluk barındırıyor. Başarı grafiğiyle adından söz ettiren Ataman'ın kariyer dökümü ise adeta bir başarı manifestosu:
Anadolu Efes: 2 EuroLeague, 4 Lig, 5 Cumhurbaşkanlığı, 3 Türkiye Kupası
Panathinaikos: 1 EuroLeague, 1 Yunanistan Ligi, 2 Yunanistan Kupası
Galatasaray: 1 EuroCup (Avrupa Kupası), 1 Lig
Beşiktaş: 1 EuroChallenge, 1 Lig, 1 Türkiye Kupası
Montepaschi Siena: 1 Saporta Kupası
Ülkerspor & Türk Telekom: Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Kupası zaferleri
Yarın akşam İsviçre karşısında alınacak bir galibiyet, hem Dünya Kupası yolunda millilere büyük bir avantaj sağlayacak hem de Ergin Ataman’ın 100 maçlık bu tarihi serüvenini şanına yaraşır bir şekilde taçlandıracak.