Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Spor İbrahim Kutluay'ın oğlu Ömer Kutluay dünya basketbol tarihine geçti

İbrahim Kutluay'ın oğlu Ömer Kutluay dünya basketbol tarihine geçti

İbrahim Kutluay'ın oğlu Ömer Kutluay, aynı yaz hem U17 Dünya Kupası hem de U20 Avrupa Şampiyonası'nda sahaya çıkarak dünya basketbol tarihine adını altın harflerle yazdı.

Türk basketbolunun efsane isimlerinden İbrahim Kutluay'ın oğlu Ömer Kutluay, henüz 17 yaşında olmasına rağmen dünya basketbol tarihine geçecek benzersiz bir başarıya imza attı. İspanyol devi Real Madrid’in altyapısında forma giyen genç yetenek, aynı yaz dönemi içerisinde hem 17 Yaş Altı Dünya Kupası’nda hem de 20 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası’nda mücadele eden dünyadaki ilk basketbolcu olarak tarihe geçti.

İstanbul'da düzenlenen ve Ay-Yıldızlı ekibimizin dünya 4'üncüsü olduğu FIBA U17 Dünya Kupası’nda sergilediği göz kamaştırıcı performansla turnuvanın en iyi 5 oyuncusu arasına seçilen 2009 doğumlu sporcu, bu başarısının hemen ardından kendisini U20 Milli Takımı'nın Avrupa Şampiyonası kadrosunda buldu. Genç yıldız, elde ettiği bu tarihi başarıyı ve kariyerindeki hızlı yükselişi FIBA'ya değerlendirdi.

"Bunu hiç beklemiyordum, teklif gelince hemen kabul ettim"

U20 Milli Takımı’ndan davet aldığında büyük bir şaşkınlık ve gurur yaşadığını belirten Ömer Kutluay, süreci şu sözlerle anlattı:

"Böyle bir çağrıyı kesinlikle beklemiyordum. Ancak beni takımda görmek istediklerini belirten o telefonu aldığım an hiç düşünmeden, hemen 'evet' dedim. Şu an burada, kendimden yaşça büyük ve profesyonel seviyede oynayan abilerime yardımcı olabilmek için elimden gelen her şeyi yapıyorum."

"Burada top elimde çok kalmıyor, savunmaya odaklanmalıyım"

Yaş grubunun çok üstünde bir fiziksel mücadeleyle karşı karşıya olduğunu kabul eden Kutluay, U20 takımındaki yeni rolüne dair özeleştiride de bulundu:

"Buradaki oyuncuların neredeyse tamamı profesyonel liglerde mücadele ettiği için çok daha sert ve fiziksel bir oyun oynanıyor. Doğal olarak buradaki oyun tarzı benim için oldukça farklı. Takımda top benim elimde çok fazla kalmıyor. Bu yüzden takımıma skor dışında, farklı yollarla katkı sağlamak zorundayım. Şu anki temel hedefim çok daha iyi savunma yapmak; çünkü takımın benden savunmada vereceğim enerjiye ve katkıya ihtiyacı var."

U17 Dünya Kupası: "Bir nesle damga vuracak turnuva"

U17 Dünya Kupası'nda maç başına 28,4 sayı, 6,1 ribaunt ve 9 asist gibi parmak ısırtan istatistikler yakalayan genç oyun kurucu, turnuvayı dördüncü bitirmelerinin bir başarısızlık olarak görülmemesi gerektiğini savundu. Kutluay, turnuvaya dair şu ifadeleri kullandı:

"Turnuvayı madalyasız kapatmış olmamız kesinlikle bir hayal kırıklığı değil. Çünkü arkamızda muazzam bir taraftar desteği topladık, insanları salonlara çektik. Bize sonuna kadar inandılar ve biz de parkede her şeyimizi verdik. Son maçta artık fiziksel olarak çok yorgunduk. Bu turnuvadan çıkardığımız en büyük ders ise asla pes etmemek oldu. Fransa karşısındaki çeyrek final de dahil olmak üzere birçok maçta 25 sayılık farklardan, gerilerden gelip geri dönüşe imza attık. Bu turnuva bizim jenerasyonumuza damga vuran bir süreç oldu."

Durdurulamaz enerjinin sırrı: Sadece tutku

Aynı yaz iki büyük yaş grubunun turnuvasını üst üste oynamanın getirdiği yoğun fiziksel ve zihinsel yükün altından nasıl kalktığı sorulan Ömer Kutluay, başarısının ve enerjisinin formülünü tek bir kelimeyle özetledi:

"Her şey tamamen tutkuyla alakalı. Bu oyunu o kadar çok seviyorum ki, parkeye çıktığımda yorulduğumu hissetmiyorum. Sadece o tutkunun peşinden gidiyorum."