Yeni Birlik Gazetesi
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Spor Kimse bilmiyor! Dünyanın en ilginç 7 spor dalı sizi şaşkına çevirecek…

Kimse bilmiyor! Dünyanın en ilginç 7 spor dalı sizi şaşkına çevirecek…

Futbol, basketbol ve voleybol gibi popüler sporlar milyonlarca kişi tarafından takip edilirken, dünyanın dört bir yanında inanılmaz derecede sıra dışı spor dalları da varlığını sürdürüyor. Kimi ülkelerde geleneksel, kimilerinde ise tamamen modern çağın ürünü olan bu sporlar, kuralları ve oynanış biçimleriyle "Gerçekten böyle bir spor var mı?" dedirtecek cinsten.

Futbol, basketbol ve voleybol gibi popüler sporlar milyonlarca kişi tarafından takip edilirken, dünyanın dört bir yanında inanılmaz derecede sıra dışı spor dalları da varlığını sürdürüyor. Kimi ülkelerde geleneksel, kimilerinde ise tamamen modern çağın ürünü olan bu sporlar, kuralları ve oynanış biçimleriyle "Gerçekten böyle bir spor var mı?" dedirtecek cinsten.
Peki, bu ilginç sporlar neler ve nasıl oynanıyor? İşte dünyanın en sıra dışı 7 spor dalı ve merak edilen tüm detayları…
ZORBING: DEV TOPUN İÇİNDE YUVARLANMAK
Yeni Zelanda'da 2000'li yılların başında ortaya çıkan zorbing, adeta bir hamster gibi dev bir plastik topun içine girerek yamaçtan aşağı yuvarlanma sporudur. Baş döndürücü ve biraz da mide bulandırıcı olsa da, aslında risk neredeyse sıfırdır.
Zorb adı verilen özel top, şeffaf plastikten oluşan birisi 3 metre, diğeri 2 metre çapında iki kürenin iç içe geçmesiyle oluşur. Dış ve iç küre arasındaki 60-70 santimetrelik boşluk, darbelerin etkisini azaltarak içerideki kişinin zarar görmesini engeller.
Saatte 52 km hıza ulaşabilen bu spor, Hindistan'dan İngiltere'ye kadar dünya genelinde on binlerce tutkunu olan bir aktivite haline gelmiş durumda.
SATRANÇ BOKSU: KASLAR VE BEYİN BİR ARADA
Bilek gücüyle başlayan ve beyin gücüyle finale giden dünyanın en ilginç sporlarından biri satranç boksudur. Bu sporda yalnızca fiziksel olarak daha güçlü olan değil, aynı zamanda zekâ bakımından da daha güçlü olan kazanıyor.
5 raunt boks ve 6 raunt satranç olmak üzere toplam 11 raunttan oluşan maçlar, satrançla başlayıp boksla devam eder. Satranç rauntları 4 dakika, boks rauntları ise 3 dakika sürer. Amaç rakibi ya şah mat ya da nakavt ederek oyunu bitirmektir.
Hızın, zekânın ve gücün bir arada yarıştığı satranç boksu, kulağa ne kadar ilginç gelse de dünya çapında oldukça popüler bir spor haline gelmiştir.
PEYNİR YUVARLAMA: TEHLİKELİ BİR GELENEK
Her yıl 22 Mayıs tarihinde İngiltere'nin Cooper's Hill bölgesinde gerçekleşen Geleneksel Peynir Yuvarlama etkinliği, dünyanın en tehlikeli sporlarından biri olarak kabul ediliyor.
Sporun amacı, aşağıya doğru yuvarlanan yaklaşık 3,5 kiloluk bir tekerlek Gloucester peynirini yakalamak veya bitiş çizgisine ilk ulaşan kişi olmak. Saatte 112 km hıza ulaşabilen peynir, oldukça dik bir tepeden yuvarlanırken, yarışmacılar da peşinden koşuyor.
Eğlenceli görünse de, her sene pek çok yaralanmaya sahne oluyor. Tepenin dikliği nedeniyle sık sık sırt, bacak veya kol yaralanmaları, bilek burkulmaları ve kırıklar yaşanıyor.
SEPAK TAKRAW: AYAK VOLEYBOLUNDAKİ AKROBASİ
İlk kez 15. yüzyılda oynanan, Tayland ve Malezya'da oldukça popüler olan Sepak Takraw, voleybola benzeyen bir file oyunu. Ancak en önemli farkı, el kullanmanın tamamen yasak olması.
Üçer kişilik iki takım tarafından oynanan bu sporda, oyuncular ayak, diz, omuz ve kafalarını kullanarak topu rakip sahada yere değdirmeye çalışıyor. Karşılaşmalar 15 sayı üzerinden oynanan üç set olarak gerçekleşiyor.
Futbolla cimnastiğin bir karışımı gibi görünen bu spor, inanılmaz akrobatik hareketlere sahne oluyor ve izleyenleri hayrete düşürüyor.
SU ALTI HOKEYİ: NEFES KESEN MÜCADELE
Çim hokeyi ve buz hokeyinden sonra şimdi de su altı hokeyi! Octopush olarak da bilinen bu spor, iki takımın bir yüzme havuzunun dibinde birbirlerinin kalesine pakı göndererek gol atmaya çalıştığı bir oyun.
1954 yılında Alan Blake adlı İngiliz dalgıç tarafından keşfedilen su altı hokeyi, kış aylarında dalış gerçekleştiremedikleri için geliştirilmiş. Zamanla uluslararası bir oyun haline gelen bu spor, bugün Dünya ve Avrupa Şampiyonası düzenlenen bir branş.
6 as ve 4 yedekten oluşan 10 kişilik takımların yer aldığı, 15 dakikalık iki devre ve 3 dakikalık devre arasıyla oynanan bu spor, izlemesi oldukça zor olsa da, oyuncular için nefes kesen bir mücadele sunuyor.
AYAK PARMAĞI GÜREŞİ: PARMAKLAR SAVAŞIYOR
İngiltere'nin Derbyshire bölgesinde 1976 yılında ortaya çıkan ayak parmağı güreşi, adından da anlaşılacağı üzere elle değil ayak parmaklarıyla oynanan bir spor türü.
Rakiplerin ayak başparmakları birbirine kilitlenir ve amaç karşı tarafın parmağını aşağı indirmektir. İzlemesi de oynaması da pek göz zevkine hitap etmiyor gibi görünse de, bu sporu yapan sporcuların sayısı hatırı sayılır derecede.
Dünya Ayak Parmağı Güreşi Şampiyonası her yıl düzenleniyor ve katılımcılar "Büyük Ayak Parmağı" unvanı için mücadele ediyor.
BOSSABALL: TRAMBOLİNDE VOLEYBOL KEYFİ
Voleybol, futbol, jimnastik ve capoeira'nın karışımı olan Bossaball, şişme bir zeminde ve trambolin üzerinde oynanan takım sporu. 2004 yılında Belçikalı Filip Eyckmans tarafından icat edilen bu spor, plaj voleybolu kurallarına benzer şekilde oynanıyor.
Oyuncular, trambolin üzerinde zıplayarak inanılmaz yüksekliklere ulaşıp, akrobatik hareketlerle topu karşı sahaya göndermeye çalışıyor. Müzik eşliğinde oynanan bu spor, hem izleyiciler hem de oyuncular için tam bir eğlence.
Bossaball, özellikle plaj etkinliklerinde ve festivallerde popüler hale gelmiş durumda ve dünya çapında turnuvalar düzenleniyor.
Dünyada futbol, basketbol ve tenis gibi popüler sporlar milyonları peşinden sürüklese de, bu sıra dışı sporlar da kendi hayran kitlelerini oluşturmayı başarmış durumda.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *