Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Spor Müjde geldi, motorlar çalıştı! Formula 1 kaç yıl İstanbul’da kalacak? İşte dev anlaşma

Müjde geldi, motorlar çalıştı! Formula 1 kaç yıl İstanbul’da kalacak? İşte dev anlaşma

Hız tutkunlarının yıllardır beklediği müjde resmiyet kazandı! İstanbul Park, 2027 yılından itibaren 5 yıl boyunca dünyanın en prestijli motor sporları organizasyonu Formula 1'e ev sahipliği yapacak. Dev projenin tanıtımında konuşan bakanlar, bu hamlenin sadece bir spor olayı değil, dev bir turizm kalkınması olduğunu vurguladı.

Türkiye, dünya spor takvimine adını altın harflerle yeniden yazdırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vizyonu ve iki bakanlığın ortak çalışmasıyla Formula 1, 2027-2032 yılları arasında 5 yıl boyunca İstanbul’da gerçekleştirilecek. "Kaldıraç etkisi" yaratması beklenen dev organizasyon, nitelikli turisti İstanbul’a çekecek.

Turizmde Formula 1 Dopinglemesi: "Talep Yüzde 6 Artacak"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Formula 1’in ekonomik ve tanıtım gücüne dikkat çekerek çarpıcı veriler paylaştı. Yarışların turizm talebini doğrudan yüzde 6 oranında artırdığını belirten Ersoy, "Formula 1, nitelikli turisti getirir. Singapur örneğinde gördüğümüz gibi, yarış için gelenler toplam harcamanın yüzde 40'ını oluşturuyor. Hedefimiz bu dev potansiyeli İstanbul’un ekonomisine kanalize etmek" dedi. 2025 yılında F1’in dijital platformlarda 2.3 milyar etkileşim aldığını hatırlatan Ersoy, İstanbul'un dünyanın "iki kıtayı birleştiren tek F1 şehri" olarak lanse edileceğini müjdeledi.

"İlmek İlmek İşledik": Gençlerin Hayali Gerçek Oldu

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise sürecin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü ifade etti. Gençlerin her fırsatta "Formula 1 ne zaman gelecek?" diye sorduğunu belirten Bakan Bak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle bu süreci ilmek ilmek işledik. İstanbul Park artık adrenalinin ve enerjinin merkezi olacak. Burası artık gençler için müthiş bir çekim merkezi" diye konuştu. Türkiye'nin güvenli bir liman olduğunu F1 kararıyla kanıtladığını söyleyen Bak, pistin modernizasyonu için de düğmeye basıldığını ekledi.

15 Aylık Dev Müzakere Maratonu Mutlu Sonla Bitti

TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı, Formula 1’in geri dönüşü için 15 ay boyunca süren zorlu müzakerelerin başarıyla sonuçlandığını dile getirdi. Pistin 10 yılı aşkın süredir atıl kaldığını hatırlatan Üçlertoprağı, devletin gücü ve iki bakanın vizyonuyla bu hayalin gerçeğe dönüştüğünü vurguladı. Basın toplantısının ardından Bakanlar Ersoy ve Bak, damalı bayrağı sallayarak Red Bull aracının gösteri sürüşüyle heyecanı resmen başlattı.

İstanbul Sporun da Başkenti Oluyor

Formula 1 hamlesi, Türkiye’nin önümüzdeki yıllardaki dev organizasyon trafiğinin sadece bir parçası. İşte Türkiye’nin spor ajandası:

2026: UEFA Avrupa Ligi Finali

2027: Formula 1 Türkiye Grand Prix Başlangıcı (5 Yıl)

2032: Avrupa Futbol Şampiyonası (İtalya ile ortak)

Vizyon: 2036 Olimpiyat Oyunları adaylığı