NBA ve FIBA tarafından kurulması planlanan yeni basketbol ligi, organizasyona ev sahipliği yapacak kentlerin ekonomisinde stratejik bir büyüme dalgası başlatmaya hazırlanıyor. İlk aşamada 12 takımın kalıcı lisans sahibi olmasının öngörüldüğü ligde mücadele edecek şehirler arasında Roma, Milano, Londra, Manchester, Paris, Lyon, Madrid, Barselona, Berlin, Münih ve Atina'nın yanı sıra İstanbul da yer alıyor. The Sports Consultancy raporuna göre, NBA Avrupa Ligi’nin 2027-2036 yılları arasında İstanbul genelinde oluşturacağı ekonomik etki toplamda 2,2 milyar dolara ulaşacak.
Söz konusu devasa ekonomik büyüklük; İstanbul'da yer alacak kulübün bilet satışı, lisanslı ürün pazarlaması ve yayın haklarından elde edeceği doğrudan gelirlerin yanı sıra müsabakaların tetikleyeceği turizm hareketliliği, tedarik zinciri harcamaları ve yeni istihdam imkanlarını kapsıyor.
Türkiye Ekonomisine 819 Milyon Dolarlık GSYİH Katkısı
NBA Avrupa projesinin ticari çıktıları aracılığıyla Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasına (GSYİH) 10 yıllık süreçte 819 milyon dolar doğrudan katkı sunması bekleniyor. Planlanan takvim doğrultusunda İstanbul'da düzenlenecek 213 farklı etkinliğin 3,6 milyon izleyiciye ulaşacağı ve projenin Türkiye'de her yıl 176 tam zamanlı istihdama destek vereceği öngörülüyor.
Avrupa'da 270 milyonluk geniş bir taraftar kitlesine sahip olan basketbol, futbolun ardından kıtanın en popüler ve en hızlı büyüyen ikinci sporu konumunda bulunuyor. Son yıllarda NBA'de forma giyen Avrupalı oyuncu sayısının 71 ile tarihi rekor seviyeye ulaşması ve son 8 sezondaki 5 MVP ödülünün Avrupalı isimlere gitmesi, küresel basketbolun merkez üssünün kaydığını kanıtlıyor.
Avrupa Basketbolunda Ticari Dönüşüm Hedefleniyor
Avrupa'daki yüksek izleyici ilgisine rağmen, kıta genelinde 45 milyar dolar büyüklüğe sahip olan spor medya ve sponsorluk pazarından basketbolun aldığı pay halen yüzde 1'in altında seyrediyor. Mevcut durumda EuroLeague organizasyonundaki kulüplerin ortalama yıllık bütçelerinin 15 ila 40 milyon avro arasında sıkışması, Avrupa basketbolunun gelir üretme potansiyelinin oldukça gerisinde kaldığını gösteriyor. NBA'in 80 yıllık organizasyon tecrübesi ve dünya genelinde 2 milyar taraftara ulaşan pazarlama ağı ile bu ticari tıkanıklığı aşması hedefleniyor.
NBA Avrupa ve Orta Doğu İcra Direktörü George Aivazoglou, İstanbul'un kültürel etkisi, spora olan tutkusu ve Avrupa'nın en bağlı taraftar kitlelerinden birine ev sahipliği yapması nedeniyle dönüşümün merkezinde yer alacağını vurguluyor. Ekim 2027'de başlaması planlanan yarı açık lig formatında 12 kalıcı lisanslı kulübün yanında, 4 takım da FIBA organizasyonları ve Basketbol Şampiyonlar Ligi başarılarına göre lige dahil edilecek.