Gençlik ve Spor Bakanlığı Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Temurci, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde 11-13 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek olan Kaçkar by UTMB organizasyonunun, spor turizmi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Temurci, bu organizasyonun bakanlığın spor turizmindeki bölgesel uzmanlaşma modeline büyük katkılar sunduğunu ifade etti.
Kaçkar by UTMB: Türkiye’nin uluslararası spor kimliği
Türkiye’nin ilk ve tek UTMB World Series organizasyonu olan Kaçkar by UTMB, bu yıl ikinci kez düzenlenecek. Dünyanın dört bir yanından gelen profesyonel ve amatör sporcular, yarışta bir araya gelecek. Temurci, bu organizasyonun yalnızca bir spor etkinliği olmadığına, aynı zamanda Türkiye’nin tanıtımına katkı sağladığını belirtti.
Hedef: İki bin sporcu
Geçen yıl yarış öncesinde 1900 kayıt alındığını ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle sporcu sayısının 1400’e düştüğünü belirten Temurci, bu yılki hedeflerinin 100K parkurunu başarıyla gerçekleştirmek ve 2000 sporcuya ulaşmak olduğunu belirtti. Bu hedef, Rize ekonomisi ve yerel turizm açısından büyük önem taşıyor.
Temurci, sporcuların aileleriyle birlikte kente gelişinin, yerel ekonomiye katkıda bulunduğuna dikkat çekerek, "Geçen yıl yarış döneminde Ayder’deki oteller tamamen dolmuştu. Bu tür organizasyonlar, Rize’nin uluslararası tanıtımına ve yerel kalkınmaya büyük katkı sunuyor" dedi.
Bölgesel uzmanlaşma modelinin önemi
Temurci, Türkiye genelinde branş odaklı spor turizmi stratejileri geliştirildiğini belirterek, Doğu Karadeniz’in dağ ve ekstrem sporların merkezi, İstanbul’un maraton ve mega organizasyonların, Antalya’nın ise tenis, golf ve kış sporları üssü olarak planlandığını ifade etti. Kaçkar by UTMB organizasyonu, bu hedeflere katkıda bulunarak spor turizmini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Ayrıca, Temurci, spor turizminin devlet politikası olarak güçlendirildiğini, 2019 yılında bu alanın stratejik bir sektör olarak 11. Kalkınma Planı’na alındığını ve 12. Kalkınma Planı’nda da yer bulduğunu sözlerine ekledi. "Spor turizminin geliştirilmesi ve tanıtımı açısından bakanlığımıza büyük görevler veriliyor" diyerek, tüm Türkiye’deki destinasyonlarla ilgili planlamaların sürdüğünü belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Temurci, 11-13 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Kaçkar by UTMB’nin çok önemli bir organizasyon olduğunu vurgulayarak, "Bakanlık olarak spor turizminde bir bölgesel uzmanlaşma modelimiz var. Kaçkar by UTMB de bu hedeflerimize çok ciddi katkı sağlayan bir organizasyondur" dedi.