Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Teknoloji Amasya'da düşen robot garson bakımdan geçti: 3 günlük tatilin ardından işbaşı yaptı

Amasya'da düşen robot garson bakımdan geçti: 3 günlük tatilin ardından işbaşı yaptı

Amasya’da bir restoranda hizmet veren robot garson "Gayretli", servis esnasında rotasından çıkarak merdivenlerden aşağı düştü; işletme yönetimi olayı esprili bir dille "sezon stresi" olarak yorumlayıp robota 3 gün izin verdi.

Amasya’da faaliyet gösteren bir restoranda servis personeli olarak görev yapan “Gayretli” isimli robot garson, beklenmedik bir kazayla gündeme oturdu. Müşterilerin siparişlerini masalara taşımakla görevli olan teknolojik çalışan, belirlenen seyir rotasının dışına çıkarak işletmenin çıkış merdivenlerinden aşağı yuvarlandı. Çalışanların şaşkın bakışları arasında gerçekleşen kaza, sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri haline geldi.

Rotadan Çıktı, Merdivenlere Yöneldi

İl merkezinde yer alan restoranda yaklaşık 8 aydır kesintisiz hizmet veren robot garson, yaz sezonunun getirdiği yoğun temposuyla dikkat çekiyordu. Kendisine tanımlanan yazılımsal güzergah üzerinde sorunsuz şekilde ilerleyen robot, geçtiğimiz günlerde aniden kontrolden çıktı. Bir süre restoran içinde kendi etrafında ve sağa sola dengesiz hareketler sergileyen Gayretli, ardından çıkış kapısındaki merdivenlere yönelerek aşağı düştü. Duruma hemen müdahale eden restoran personeli, cihazı emniyete alarak inceleme başlattı.

"Görev Tanımının Dışına Çıktı, Kaçıp Gitti"

Yaşanan ilginç olayı mizahi bir yaklaşımla değerlendiren restoran yetkilisi İbrahim Nuri Bağçuvan, robotun uzun süredir performansından çok memnun olduklarını ancak ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını belirtti. Bağçuvan, “Gayretli görev tanımının dışına çıktı, adeta kendini aşağı atıp kaçtı. Sezonun getirdiği yoğunluk nedeniyle çalışma stresi yaşadığını düşündük ve kendisine 3 gün izin verdik” ifadelerini kullandı.

Sosyal Medyada "Robot Hakları" Gündemi

Çevredeki müşteriler ve çalışanlar tarafından anbean cep telefonu kameralarına kaydedilen düşme anı, kısa sürede dijital platformlarda viral oldu. Görüntüleri izleyen kullanıcılar, olaya esprili yorumlarla yaklaşarak “robotlara aşırı yüklenildiği”, “iş yükünün hafifletilmesi gerektiği” ve hatta “maaşına zam yapılarak robot haklarının yasalaşması gerektiği” yönünde paylaşımlar yaptı.

Bakımı Yapıldı, Yeniden İşbaşı Etti

Olayın ardından teknik destek ekibiyle iletişime geçen restoran yönetimi, robot garsonu detaylı bir bakımdan geçirdi. Yetkili firma tarafından donanımsal ve yazılımsal kontrolleri tamamlanan Gayretli, verilen 3 günlük sembolik "iznin" ardından görev yaptığı restorana geri döndü. Şimdilerde bakım sonrası ilk günkü performansıyla masalara servis yapmaya devam eden robot garson, restorana gelen müşterilerin de ilgi odağı olmayı sürdürüyor.