Türk savunma sanayiinin lokomotif şirketi ASELSAN, askeri çip üretiminde ulaştığı yetkinliği bir üst aşamaya taşıyarak kuantum teknolojilerine odaklanıyor. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Türkiye’nin ASELSAN’ın ihtiyaç duyduğu tüm askeri çipleri tasarlayıp üretebildiğini belirterek, kuantum çipler için altyapı yatırımlarının hız kazanacağı yeni bir döneme girildiğini açıkladı.
ASELSAN’ın 50. kuruluş yılını rekorlarla geride bıraktığını ifade eden Akyol, şirketin 2026 hedeflerinin entegre hava savunma sistemi ÇELİKKUBBE’nin yaygınlaştırılması, seri üretim kapasitesinin artırılması ve ihracatta yeni zirvelere ulaşmak olduğunu vurguladı.
İhracatta Tarihi Eşik Aşıldı
Ahmet Akyol, ASELSAN’ın tarihinde ilk kez bir yılda 2 milyar doların üzerinde yeni ihracat sözleşmesi imzaladığını, fiili ihracat teslimatlarında ise 1 milyar dolar sınırına yaklaşıldığını belirtti. Bu başarının ASELSAN’ı 95 ülkeye ihracat yapan küresel bir savunma şirketi konumuna taşıdığını ifade etti.
Şirketin 25 ülkede aktif varlık gösterdiğini aktaran Akyol, 16 farklı ürün için ilk kez ihracat sözleşmesi imzalandığını ve ASELSAN’ın artık gerçek anlamda uluslararası bir marka haline geldiğini söyledi.
Seri Üretimde Büyük Sıçrama
ASELSAN’ın üretim kapasitesinde önemli bir eşiği aştığını vurgulayan Akyol, bir yıl içinde 286 bin adet ürünün kullanıcıya teslim edildiğini açıkladı. Ağustos ayında devreye alınan ve yüzde 40 kapasite artışı sağlayan yeni tesislerle birlikte seri üretim kabiliyetinin ciddi biçimde güçlendiğini kaydetti.
Cumhuriyet tarihinin en büyük savunma sanayii yatırımlarından biri olan Oğulbey tesisinin 1,5 milyar dolarlık yatırımla inşa edildiğini belirten Akyol, bu tesisin aşamalı olarak devreye alınacağını ifade etti.
KIZILELMA, ALTAY ve ÇELİKKUBBE’de ASELSAN İmzası
ASELSAN’ın geliştirdiği teknolojilerin Türkiye’nin kritik savunma platformlarına güç verdiğini belirten Akyol, KIZILELMA’nın hava-hava atış testlerinde ASELSAN radarları, veri linkleri ve dost-düşman tanıma sistemlerinin görev aldığını söyledi.
ALTAY tankında ASELSAN’a ait 13 farklı sistemin envantere girdiğini kaydeden Akyol, bunlardan biri olan AKKOR Aktif Koruma Sistemi’nin dünyada yalnızca birkaç ülkenin sahip olduğu ileri bir teknoloji olduğunu vurguladı.
ÇELİKKUBBE kapsamında HİSAR, KORKUT, SİPER ve ALP gibi sistemlerin yurt geneline yaygın şekilde teslim edildiğini ifade eden Akyol, 2026’da daha fazla sistemin Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine gireceğini söyledi.
İstihdam, KOBİ’ler ve Ekosistem Etkisi
ASELSAN’ın büyümesinin yalnızca savunma alanıyla sınırlı kalmadığını belirten Akyol, 2 binden fazla nitelikli istihdam sağlandığını, yurt dışından Türkiye’ye geri dönüşlerin ilk kez pozitif dengeye ulaştığını açıkladı.
KOBİ’lere yaklaşık 4 milyar dolarlık yeni iş siparişi verildiğini aktaran Akyol, bu durumun savunma sanayiindeki büyümenin tüm ekosisteme yayıldığını gösterdiğini ifade etti.
2026’nın Ana Gündemi: ÇELİKKUBBE, Yeni Silahlar ve Kuantum
ASELSAN’ın 2026 önceliklerinde ÇELİKKUBBE’nin en alt ve en üst katmanlarına yeni yetenekler kazandırmak yer alıyor. Sürü dron tehditlerine karşı KORKUT 25, EJDERHA yüksek güçlü mikrodalga silahı ve GÖKBERK lazer silah sistemlerinin sahaya indirilmesi planlanıyor.
Uzun menzilli radarlar, SİPER’in yeni versiyonları ve gelişmiş komuta-kontrol sistemleriyle hava savunma mimarisinin daha da güçlendirileceği belirtiliyor.
Çipten Kuantuma Uzanan Yol
Ahmet Akyol, ASELSAN’ın askeri çiplerde tasarım ve üretim kabiliyetine tamamen hakim olduğunu vurgulayarak, bu alanda kapasite artırımı ve yeni üretim süreçlerine yönelik yatırımların sürdüğünü söyledi. Bir sonraki adımın kuantum çipler olduğunu belirten Akyol, 2026’nın bu alandaki altyapı yatırımlarının hızlandığı bir yıl olacağını ifade etti.