Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Teknoloji Aselsan ve Türk Telekom'un yerli telefonu Malatya'da üretilecek: Çıkış tarihi belli oldu

Aselsan ve Türk Telekom'un yerli telefonu Malatya'da üretilecek: Çıkış tarihi belli oldu

Türkiye'nin teknoloji bağımsızlığı yolunda kritik bir adım daha atılıyor. ASELSAN ve Türk Telekom ortaklığıyla geliştirilen yerli akıllı telefonun üretim adresi Malatya olarak belirlenirken, pazara sunulacağı tarih ve üç aşamalı teknoloji yol haritası netleşti. Orta-üst segmentte konumlandırılacak milli cihaz, batarya dayanıklılığı ve kamera özellikleriyle dikkat çekiyor.

ASELSAN ve Türk Telekom ortaklığıyla hayata geçirilen yeni yerli akıllı telefon projesinde üretim yeri Malatya olarak belirlendi; cihazın 2027 yılının ilk yarısında tüketicilerle buluşması hedefleniyor. TTT İnovasyon çatısı altında yürütülen proje kapsamında donanım ve üretim süreçlerini ASELSAN üstlenirken; yazılım, pazarlama, dağıtım ve markalama faaliyetlerini Türk Telekom yürütecek.

ASELSAN ve Türk Telekom’un yerli telefonunda takvim netleşti: Üretim Malatya’da, hedef 2027

Türkiye'nin geçmişteki savunma ve telekomünikasyon tecrübelerinin mobil cihaz pazarına aktarılması, tüketici elektroniğindeki dışa bağımlılığı azaltma açısından hayati bir strateji niteliğindedir. Pazarda tutunmanın tek yolu donanım kalitesi değil, sürdürülebilir bir yazılım ekosistemi ve güçlü bir dağıtım ağı kurmaktan geçer. Bu hamle, Türkiye'nin yerli teknoloji ekosistemini montaj aşamasından özgün çip tasarımına taşıyacak kademeli bir geçiş vizyonu sunmaktadır.

Pazarlama ve markalama süreçlerinde TOGG tecrübesinden faydalanılacak. Belirlenen 5 farklı isim önerisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Ürünün dağıtımı Türk Telekom’un 606 bayisi ve 57 milyonluk müşteri tabanı aracılığıyla gerçekleştirilecek. Ayrıca üretimin yapılacağı tesiste test süreçleri devam ediyor.

Yerli akıllı telefon projesinde teknik detaylar ve stratejik yol haritası

Türk Telekom CEO'su Ebubekir Şahin'in paylaştığı bilgilere göre, milli akıllı telefon projesi birer yıl arayla devreye alınacak üç ana fazdan oluşuyor:

1. Faz (Cihaz ve İçerik): İlk modeller Android işletim sistemiyle, orta-üst segmentte ve güçlü pil/kamera performansıyla piyasaya sürülecek.

2. Faz (Yerli İşletim Sistemi): İkinci yılda cihazın yazılım altyapısı yerli işletim sistemine entegre edilecek.

3. Faz (Yerli Çip): Üçüncü aşamada işlemci mimarisi de dahil olmak üzere tam yerli çip üretimine geçilecek.

Proje ParametresiDetay / Açıklama
Geliştirici OrtaklarASELSAN (Donanım/Üretim) & Türk Telekom (Yazılım/Pazarlama)
Üretim MerkeziMalatya
Piyasaya Çıkış Tarihi2027 İlk Yarısı
Hedef SegmentOrta - Üst Segment
Kritik Odak AlanlarıBatarya ömrü, kamera performansı ve siber güvenlik
Yol Haritası1. Faz: Android ➔ 2. Faz: Yerli OS ➔ 3. Faz: Yerli Çip