Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Teknoloji Baykar’dan Afrika hamlesi: 250 milyon dolarlık dev yatırım

Baykar’dan Afrika hamlesi: 250 milyon dolarlık dev yatırım

Türk savunma sanayiinin öncü şirketi Baykar, Fas’ın Ben Slimane kentinde 250 milyon dolar sermayeli yeni üretim tesisini hayata geçiriyor. "Atlas Defense" adıyla faaliyet gösterecek şirket, Afrika’daki ilk büyük üretim üssü olacak.

Baykar, Afrika’daki ilk büyük üretim üssünü Fas’ta kurma kararı aldı. 250 milyon dolar sermaye ile hayata geçirilecek “Atlas Defense” adlı tesis, Fas’ın Ben Slimane kentinde faaliyet gösterecek.

Projenin, iki ülke arasında savunma sanayii alanındaki stratejik iş birliğini yeni bir aşamaya taşıması bekleniyor.

Üretim Bu Yıl Başlıyor

Aralık 2024’te imzalanan stratejik anlaşmanın ardından kurulum süreci başlatılan tesisin 2026 yılı içinde üretime geçmesi planlanıyor. Ben Slimane’de kurulacak fabrikada, Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı TİHA’ların üretimi yapılacak.

Tesis yalnızca montaj hattı olarak değil; tasarım, bakım, onarım ve savunma teknolojilerine yönelik sistem üretim merkezi olarak da faaliyet gösterecek.

İşe Alımlar Başladı

Fas ve Afrika basınında yer alan haberlere göre Atlas Defense, üretim öncesi ilk işe alım sürecini başlattı. Mekanik ve elektronik teknisyenlerin yanı sıra havacılık boyama ve yapı teknisyenleri ile test pilotu pozisyonları için ilanlar yayımlandı.

Bu adım, fabrikanın açılış hazırlıklarının hız kazandığını ortaya koydu.

Kraliyet Silahlı Kuvvetleri İçin Üretim

Kurulan iştirak, başta Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetleri olmak üzere ülkenin savunma ihtiyaçlarına yönelik insansız hava araçlarının üretim ve bakımını üstlenecek. Ayrıca savunma sanayii için kritik bileşen ve alt sistemlerin yerel üretimi de gerçekleştirilecek.

Fas Resmi Gazetesi’nde yayımlanan karara göre, 250 milyon dolarlık Atlas Defense yatırımı, Baykar’ın Afrika kıtasındaki ilk kapsamlı üretim üssü olacak.

Türkiye’nin Afrika Stratejisinde Yeni Adım

Baykar daha önce Fas’a Bayraktar TB2 teslimatı gerçekleştirmişti. Ben Slimane’de kurulacak üretim üssü ile birlikte Türk savunma teknolojilerinin Afrika’da yerinde üretim süreci başlamış olacak.

Bu yatırım, Türkiye’nin Afrika kıtasındaki savunma sanayii varlığını güçlendiren stratejik hamlelerden biri olarak değerlendiriliyor.