Beyinle Bilgisayarı Kontrol Eden 7 Kişi Artık Aramızda
Elon Musk’ın kurucusu olduğu Neuralink, insanların yalnızca zihinsel komutlarla bilgisayar kontrolü yapabilmesini sağlayan beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) çalışmalarında önemli bir eşiği aştı. Şirketin beyin implantı teknolojisi olan N1, artık yedi farklı kişiye yerleştirildi. Bu kişilerin çoğu, ya omurilik yaralanması yaşamış ya da ALS hastalığı ile mücadele ediyor.
Barrow Nöroloji Enstitüsü’nün açıklamasına göre, bu kişilerin altısı, Phoenix, Arizona merkezli bir klinik araştırma olan PRIME çalışmasına dahil edildi. Araştırma, N1 implantının, onu yerleştiren R1 cerrahi robotunun ve implantla iletişim kurulan N1 Kullanıcı Uygulaması’nın güvenliğini ve etkinliğini ölçmeyi hedefliyor.

“Sadece Düşünüyorum, ve Ekranda Olanlar Gerçekleşiyor”
Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar, kafatasına yerleştirilen çip ile Bluetooth üzerinden bilgisayara bağlanabiliyor. Neuralink’in ilk insan deneği Noland Arbaugh, artık ellerini ya da kollarını kullanmadan ekran üzerindeki imleci hareket ettirebiliyor, yazı yazabiliyor, internette gezinebiliyor ve hatta video oyunları oynayabiliyor.
“Sadece ‘imleç şu tuşa gitsin’ diye düşünüyorum ve oluyor,” diyen Arbaugh, teknolojinin hayatını nasıl değiştirdiğini şu sözlerle anlatıyor:
“Hayatımı iyileştirmek, kendi gelirimi sağlamak için sürekli yollar arıyorum. Artık daha az oyun oynuyorum çünkü e-posta yazmak, site düzenlemek, araştırma yapmak, bankacılık ve ev işleri gibi yetişkin hayatıma odaklandım.”
Ancak bazı sınırlar hâlâ var. İmleç kontrolü henüz istediği düzeyde değil ve oynamak istediği bazı oyunlara erişemiyor. Yine de Arbaugh için bu deneyim “hayatının yolculuğu” olmuş.
Kimler Kullanıyor? İşte Neuralink Kullanan İlk Kişiler
- Noland Arbaugh: Dalış kazası sonucu felçli kalan ilk kullanıcı.
- Alex: Önceden makine parçaları üretimi yapan bir işçi, şimdi CAD yazılımıyla 3D çizim yapıyor.
- Brad: Çipi alan ilk ALS hastası.
- Mike: Tam zamanlı çalışmaya devam eden ilk kullanıcı. Önceden saha teknisyeniydi, şimdi evden CAD ile proje çiziyor.
- RJ: Motorsiklet kazası sonrası felç kalan eski bir asker.
- +2 Kişi: Kimlikleri gizli tutulan diğer kullanıcılar.
Sıradaki Devrim: Herkes İçin Beyin-Bilgisayar Arayüzü?
Elon Musk, bu teknolojinin gelecekte herkesin kullanımına açık olacağına inanıyor. Ancak bu yarışta yalnız değil. Neuralink’in rakiplerinden Synchron, implantını şu ana kadar 10 kişiye yerleştirdi ve Apple cihazlarına Bluetooth bağlantısı sunan ilk şirket olmaya hazırlanıyor. Ancak Synchron’un yöntemi, kafatasını delmeden, beyne yakın bir damardan implant yerleştirerek çalışıyor.
Her iki şirket de farklı yollar izlese de hedefleri aynı: Ağır engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve onlara yeniden bağımsızlık kazandırmak.