İzmir’de bilim insanları tarafından yapılan yapay zeka destekli yerli ‘yapay kalp destek sistemi’, ileri evre kalp yetmezliği hastalarına umut sunuyor. Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi ve Bakırçay Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen proje, kablosuz enerji transferi teknolojisini kullanarak enfeksiyon riskini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Proje ile hastalar kablo ve batarya taşımaktan kurtulacak.
İEÜ Medical Point Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Koray Aykut, kalp hastalıklarının dünya genelinde ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını belirtti. Aykut, “Ağır kalp yetmezliği sorunuyla mücadele eden pek çok insan var ve bunların bir kısmı kalp nakli adayları. Ancak kalp nakli için uygun organ bulmak her zaman mümkün olmuyor. Yapay kalpler, nakil bekleyen hastaların yaşam konforunu artırmak için geliştirilmiş seçeneklerdir.” dedi.
Yerli üretim ile maliyetlerin düşürülmesi vurgusu yapan Aykut, “Şu an yurt dışına bağımlıyız ve cihaz maliyetleri oldukça yüksek. Bu yapay kalpler, hastaları enfeksiyon riski ile karşı karşıya bırakmaktadır.” diyerek projenin önemine değindi. Ekibin, daha gelişmiş bir model üretme hedefiyle yola çıktığını belirtti.
Biyomedikal Mühendisi Necip Çiftçi, prototipin tasarımında transkutanöz enerji kullanımının hedeflendiğini ifade ederek, sol ventrikül yetmezliği bulunan hastalarda pompanın vücutta nasıl çalışacağını anlattı. Çiftçi, “Pompa, kanı kalpten alarak aorta gönderecek ve böylece tüm vücuda kan dağıtımı sağlanacaktır. Böylelikle hastanın hayati fonksiyonlarını sürdürebilecek bir mekanizma oluşturulacaktır.” dedi.
Çiftçi ayrıca, yılsonuna kadar pompanın prototipini tamamlamayı ve ardından hayvan deneylerine geçmeyi amaçladıklarını ifade etti.
İzmir Bakırçay Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi Nazlıhan Kaçmaz, projenin temellerinin yüksek lisans tezine dayandığını belirtti. Kaçmaz, “Hastaların dijital kopyalarını oluşturarak sağlık çalışanlarına anlık bilgi akışı sağlamayı hedefliyoruz. Enfeksiyon riskini azaltan bir enerji aktarım sistemi kurmak için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaçmaz, manyetik levitasyon teknolojisi kullanarak kan hücrelerine zarar vermeyen bir yapı elde etmek amacıyla bilgisayar analizleri üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

(SOLDAN SAĞA) BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ NECİP ÇİFTÇİ, PROF. DR. KORAY AYKUT, ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ NAZLIHAN KAÇMAZ
